800 éves az első betlehemi jászol

ferenc

Idén éppen 800 éve készült el az első betlehemi jászol, amelyet Assisi Szent Ferenc talált ki és állított fel 1223 karácsonyán. A Vatikáni Könyvkiadó ezalkalomból jelentette meg „Ferenc pápa: A betlehemi jászol – a Szenteste szereplői és szimbólumai” című könyvét. A kötetben a pápa a betlehemi szereplőinek jelentőségét és üzenetét magyarázza el.

A kötet október 19-én debütált, a Frankfurti Könyvvásáron.

„A legenda szerint az itáliai Grecco városában Assisi Szent Ferenc arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, és értesítse a pásztorokat, elevenítse fel Jézus születésének történetét. Írásos feljegyzések szerint látni akarta kisgyermeki korlátolt helyzetében, szalmaágyon fekve, végtelenül egyszerű környezetében a megelevenített Jézust.

Nagy hatással volt rá a berendezett jelenet, így a pápától kért engedélyt, hogy hazatérve otthon is építhessen betlehemet, ennek szokása pedig hamar szétterjedt Európában.

A betlehemi jászol építésének és a betlehemezés hagyományának magyar nyelvterületen nincs középkori forrása, csak a 17. századtól vannak erre vonatkozó feljegyzések, de mint tudjuk, ma is élő és különleges hagyomány nálunk is a jászol-jelenetek felépítése, kialakítása templomokban, közösségi házakban, otthonokban vagy a betlehemes előadás” – számol be a 800 éves betlehem történetéről a Romkat.ro

Kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre