Rétvári Bence: Nem azokra emlékezünk a nemzeti ünnepeinken, akik Magyarország függetlenségéből feladtak volna egy fikarcnyit is

Nem azokra emlékezünk a nemzeti ünnepeinken, akik Magyarország függetlenségéből feladtak volna egy fikarcnyit is. Nem azokat ünnepeljük. Nem azokról vannak elnevezve a köztereink, az utcáink, nem azoknak állnak itt a szobrai mindenhol, hanem azoknak, akik kiálltak a nemzet szabadságáért – jelentette ki Rétvári Bence Vácon, a Váci Fidesz-KDNP, valamint a KDNP Pest megyei szervezete közös ünnepi megemlékezésén október 23-án.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján hangsúlyozta: Lehet, hogy csatlakozunk olyan közösségekhez, – nagyon helyesen- amelyek a közös érdekeinket képviselik, de sohasem szabad szerepet téveszteniük. Nem azért vannak, hogy az akaratukat ránk kényszerítsék, hanem azért, hogy az európai nemzetek közös akaratát megvalósítsák. Elfogadhatatlan, ha valaki azt mondja, hogyha valahol rossz irányba mennek a dolgok, akkor majd lesznek eszközeink. Magyarok ellen, lengyelek ellen, olaszok ellen. Ők azért vannak, hogyha a magyaroknak, lengyeleknek, olaszoknak és a többi európai nemzetnek van közös érdeke, akkor azt képviseljék. Nem pedig azért, hogyha neki van egy érdeke, akkor azt a magyarok, lengyelek, olaszok képviseljék, meg a többi nemzet, és ha valaki ebben renitens, akkor majd eszközöket, mondjuk pénzügyi, gazdasági vagy politikai eszközöket használnak velük szemben. Mi azért csatlakozunk bármihez is, hogy más nemzetekkel közösen a szabadságot kiteljesítsük, hogy közösen egy jobb életet éljünk. De ehhez mindig békére van szükség.

Rétvári Bence Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja kapcsán úgy fogalmazott:

“Követeljük az azonnali tűzszünetet, követeljük a minél korábbi békét!”

Minél később van ez a tűzszünet, minél később van a békekötés, annál több emberi szenvedés van a háború alatt. Annál több ember hal meg, annál több édesapa nem megy vissza a gyermekeihez, annál több asszony marad özvegyen, annál több édesanya siratja a gyermekeit. Minden háborút minél hamarabb be kell fejezni, ez elsősorban azoknak az érdeke, akik ott vannak a frontvonalban. De nekünk is ez az érdekünk, mert csak békében lehet gyarapodni. Minden lépés, amely egy háborút elhúz, az nem szolgálja az emberek érdekét – hangsúlyozta.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni eseményekre utalva rámutatott:

Azért azt se felejtsük el, hogy október 25-én a véres csütörtökön nem szovjet tábornokok vezényeltek sortüzet a Kossuth téren békésen gyülekező emberekre, javarészt munkás emberekre, hanem Apró Antal, egy magyar ember. Magyar ember lövetett, magyar emberekre, külföldi hatalom érdekéből. Mert ő a villáját a külföldiek hatalmából kapta. Ott élnek az utódai is. Kiszolgálta tehát a külföldi hatalmat, magyarokra lövetett és több száz ember halt meg.

Minden ilyesfajta birodalom keres együttműködőket, kollaboránsokat. Akár gyarmattartóknak is nevezhetjük őket, akik nem a nemzetük érdekét képviselték, mert nem abban működtek közre, hogy hogyan vonuljanak ki a szovjet csapatok Magyarországról, hanem abban, hogy hogyan lőjenek fegyvertelen emberekre, akik békésen azt követelték, hogy menjenek el a szovjet csapatok.

Sajnos sohasem volt olyan időszak, amikor ne lett volna valaki, aki a külföldiek érdekében akar tevékenykedni, mert a támogatását, néha a katonait, néha a pénzügyit külföldről kapja. De akit külföldről támogatnak, az mindig a külföldiek érdekét képviseli. Kritikusabb időpontokban, akár fegyverrel is, máskor szavakkal és tettekkel.

“Vigyáznunk kell tehát arra, kritikus időkben nagyon, békésebb időkben is, a háborús világban pedig aztán főleg, hogy Magyarországot csak azok képviseljék, akik a magyar emberek döntéséből akarnak hatalomra jutni, nem pedig külföldiek segítségével.”

Végezetül kifejtette, hogy azt tudjuk tenni a mindennapjainkban, hogy őrizzük a béke lángját, igyekszünk érte tenni is, igyekszünk érte imádkozni is, és mellette pedig minden nemzeti ünnepünkön visszaemlékezünk azoknak a hőstetteire, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért.

GRT

Címlapképen: Rétvári Bence Vácon, a Váci Fidesz-KDNP, valamint a KDNP Pest megyei szervezete közös ünnepi megemlékezésén október 23-án. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre