„Az ökológiai gondolat nem liberális, baloldali, vagy zöld”

Székely János püspök a teremtésvédelmi felelősségről és tevékenységről.

Az egyházmegyék teremtésvédelmi munkatársai számára szervezett találkozót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága október 11–12-én a pécsi Magtár Látogatóközpontban, Székely János szombathelyi püspök, a bizottság elnöke vezetésével. A rendezvényre ellátogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök is – számolt be róla oldalán a Pécsi Egyházmegye.

A találkozó után Székely János püspök a teremtésvédelem tudatosításának és gyakorlatba való átültetésének lehetőségeiről azt nyilatkozta: „Az ökológiai katasztrófa egyre fenyegetőbb réme nagyon üdvös kijózanodás a kicsit talán nagyképű, modern ember számára, aki azt gondolja, hogy a világgal akármit megtehet, mert a szabadsága korlátlan. Esetleg a mások érdekeit, létét kell egyedül tiszteletben tartania, de ezen túlmenően a teremtett világgal, a saját életével, a testével, a családi titkaival azt tehet, amit akar.

Az ökológiai katasztrófa réme arra figyelmezteti az embert, hogy vannak ennek a világnak gyönyörű, objektív törvényei, amelyek bele vannak kódolva a természetbe, a sejtjeinkbe, az atomokba, a csillagokba, a lelkünkbe. A teremtő Isten egy gyönyörű rendet, harmóniát adott ennek a világnak. Az ember ezt vagy tiszteletben tartja, vagy lassanként elpusztítja önmagát.

Az isteni rend nemcsak a biológiai élővilág rendjét szabja meg, hanem ugyanilyen és igazságos rendje lehetne a gazdasági életnek is. Lehetne igazságos rendje a vagyonelosztásnak, annak a fajta gazdasági rendszernek, amit az emberiség kialakít. Ettől is nagyon-nagyon távol vagyunk. A világunk gazdaságilag döbbenetesen igazságtalan. Nagyon kevesek kezében koncentrálódik a tőke, igen kevés helyre megy a haszon, nagyon kevés embernek és erőközpontnak a döntései határozzák meg az emberiség életét. A teremtett világ megóvásának egyik legfőbb akadálya éppen ez.

Az ökológiai gondolat lényege egyáltalán nem liberális, baloldali, zöld stb., hanem lényegét tekintve pontosan azt az isteni törvényt, azt az objektív isteni rendet ragyogtatja föl, ami benne van a természeti életben, a gazdasági életben és az erkölcsi életben egyformán.

Ilyen értelemben konzervatívnak lehet mondani, és nagyon közel van az evangéliumi örömhírhez. Éppen ezért nagyon alkalmas arra, hogy a mai gyerekeknek, a mai fiataloknak szimpatikussá tegyük a kereszténységet általa. Ha meglátják ennek az isteni rendnek a különböző szinteken érvényesülő egységét, akkor rádöbbennek arra, hogy a teremtett világ úgy gyönyörű, ahogy az Isten megalkotta” – fogalmazott a főpásztor.

Az egyházmegyei referenseket minden évben szeretnék összehívni, hogy tanuljanak egymástól. A találkozó célja, hogy az említett három szintet: az iskolák, a plébániák, az egyházmegyék szintjét szisztematikusabban áttekintsék, és közös javaslatcsomagot kínáljanak fel, amelynek mentén a teremtésvédelmi gondolat értékeit át tudják vinni a gyakorlatba.

A Caritas in Veritate Bizottság elnökével, Székely János püspökkel és Bánlaki Zsanett-tel, a bizottság irodavezetőjével folytatott beszélgetés teljes terjedelmében ITT olvasható.

(Forrás: Pécsi Egyházmegye)

A címlapkép forrása: Hegyi László/ Pécsi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre