Már egy 8 hetes magzat is érezhet fájdalmat

Már a terhesség nyolcadik hetében elég fejlettek a születendő babák ahhoz, hogy fájdalmat érezhessenek – a tényt több kutatás is alátámasztja, bár a döntéspárti abortusz-aktivisták nem szeretik hallani ezt az érvelést.

Nem csupán hazánkban, de egész Amerika-szerte élénk vita folyik a terhességmegszakításról. Az Egyesült Államokban különösen komoly tétje van a diskurzusnak, ugyanis ott – noha számos államban teljesen megszüntették a beavatkozást – még mindig van olyan hely, ahol akár a terhesség utolsó napjáig lehet bármilyen indokkal abortuszt végezni.

Éppen ezért az abortusz-aktivisták szeretnek azzal érvelni, hogy a magzat nem is érez fájdalmat a beavatkozás során, holott ezt a tudomány a mai állás szerint tételesen cáfolni tudja. Legutóbb egy újságcikk miatt került a téma célkeresztbe, ugyanis a Newsweek hasábjain azt írták, hogy a jelenlegi tudomány nem tudja alátámasztani a tudósok azon állítását, miszerint a meg nem született baba már a 15. héttől érezhet fájdalmat. A cikk szerzője szerint ez bizonyítottan csupán a 27. héttől lehetséges.

A történethez hozzátartozik hogy Amerikában a legtöbb helyen, ahol legális a terhességmegszakítás, a 15. hét a határ, többek között azért, mert több, egybehangzó kutatás is itt húzza meg a határvonalat a magzati fájdalom tekintetében. A téma kapcsán azonban a Lifenews.com összegyűjtött több olyan véleményt, amely amellett érvel, hogy sokkal korábbra tehető ez az időpont.

Az életvédő újság beszámolója szerint kevesebb, mint egy évtizeddel ezelőtt már volt olyan tudós, aki a magzati fájdalom érzékelést sokkal korábbra, a 8. hétre tette. Dr. Maureen Condic, a Utah-i Egyetem Orvostudományi Karának humán embriológiai oktatási igazgatója az Egyesült Államok Kongresszusa előtt beszélt erről.

Az újság azt is érvként hozza fel a Newsweek cikkével szemben, hogy számtalan koraszülött érkezik a 27. hétnél hamarabb a világra, akik természetesen kapnak fájdalomcsillapítót is a beavatkozások során, ahogyan azt a „szakirodalom javasolja”. Az újszülöttek ellátási protokolljának része a fájdalom ellenőrzése és csillapítása, és semmi ok nincs azt feltételezni, hogy egy kisbaba, aki a méhen kívül érzékeli a fájdalmat, mindezt belül ne tenné – idézik Dr. Colleen A. Malloy neonatológust.

Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a születendő csecsemők hormonszintje is csökken, ha a méhen belül fájdalomcsillapítót kapnak.

Sajnos a fájdalomérzet relativizálásával érvelők úgy csúsztatják ezt az időpontot, ahogyan az nekik kedvező a diskurzusban. Ám ha ezt elfogadjuk, akkor azt is kijelenthetnénk, hogy még az újszülött is csak hosszú hónapok alatt jut el odáig, hogy a fájdalomra hozzánk hasonlóan reflektáljon – vélekedik az életvédő magazin, amely azt is megemlíti, hogy ezzel szemben egy 2012-es tanulmány szerint „a legkorábbi reakciók a fájdalmas ingerekre a motoros reflexekre már a terhesség 7,5 hetében (azaz 5 és fél héttel a megtermékenyítés után) észlelhetők”.

Szintén igen korai időpontra teszi a magzati fájdalomérzet kialakulását Dr. Steven Zielinski. Az oregoni belgyógyász még 1984-ben publikált kutatást, melyben a születendő gyermekek által érzékelt fájdalom képességét „nyolc és fél hetes korra, vagy még korábbra” datálja, hozzátéve, hogy bizonyos körülmények között egy meg nem született baba sírásra is képes.

Zielinski és kollégái úgy vélték, hogy „a fájdalom elszenvedéséhez szükséges neurológiai struktúrák a gyermek méhen belüli fejlődésének korai szakaszában alakulnak ki (…), már a 8. héten, de a terhesség 13,5. hetében már teljes bizonyossággal kimutathatóak. Az érzékszervi idegek már a 9. terhességi hét előtt elérik a magzat bőrét, s az első érzékelhető agyi aktivitás a talamuszban a 8. és a 10. hét között következik be. Az elektromos impulzusok mozgása az idegrostokon és a gerincoszlopon keresztül a terhesség 8. és 9. hete között kezdődik. A 13,5. hétre viszont már a teljes érzékszervi idegrendszer – a test minden részében – tökéletesen működik” – áll a tanulmányban.

Forrás: LifeNews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre