Orbán Viktor: ütőképes, a békét garantálni tudó hadsereg kell

Nekünk, magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.

A kormányfő az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen tartott beszédében kiemelte: ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, a jövőben bizonyosan elbukik majd. Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és mi sem maradhatunk le ebben – jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: nem dughatjuk strucc módjára homokba a fejünket, és ha így megy tovább, a szankciók megrendítik Európát, ráadásul úgy tűnik, elhúzódó háborúra kell berendezkedni. A miniszterelnök kifejtette: most esküt tett közel 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló fiatal, ami önmagában elég ok az örömre, bár kellene még néhány ilyen zászlóalj. De emellett most lépnek szolgálatba a Lynx harcjárművek is, így a haderőfejlesztés egyik fontos mérföldkövét is megünnepelhetik – mutatott rá. Közölte: a magyar nemzet századokon át híres volt vitézségéről és hadi erényeiről, igazi katonanemzet, azonban a magyarokat olyan fából faragták, hogy ha nincs közvetlen fenyegetés, ügyes-bajos dolgaikban felaprózzák erejüket, tehát akkor tudnak igazán jól teljesíteni, ha van leküzdendő akadály.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter b, elöl) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j, elöl). MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy vélte, most olyan időket élünk, amikor jó okunk van komoly veszélyeket felfedezni az ország határainál, ilyen a háború, és az, hogy Nyugatról fegyverek áramlanak a frontra. Ráadásul Európát a határainknál délről illegális migránsok ostromolják felfegyverzett csoportjaikkal – hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor emlékeztetett: korábban elsődleges feladat volt újra megszervezni a magyar államot, és a gazdaság mára behozta lemaradását, a bűnözést visszaszorították, helyreállt a közbiztonság, megújították a közigazgatást, de a magyar haderő, a katonák ügyével még adósak. Kiemelte: a hazájukat szolgálni akaró katonákra és hatékony, modern fegyverekre van szükség, ezért visszaadják a honvédség megbecsülését és modern hadiipart építenek. A magyar honvéd nemzetünk kiválósága, ezért minden katonának kijár a magyar emberek megbecsülése – jelentette ki. Közölte:

azt akarják, hogy legyen átjárás a civil élet és a katonai szolgálat között, ezért megújították az önkéntes katonai szolgálat intézményét.

Az önkéntes szolgálatot vállalók jelentik a hidat a civilek és hadsereg között, mert ők azok a katonák, akikkel a legtöbbet találkoznak az emberek – mondta. Megjegyezte: decembertől újabb toborzó kampányokat indítanak.
A kormányfő kitért arra: most szolgálatba lépnek a Lynx harcjárművek is. A hadiipart is Magyarországra hozzák, és már több lépést is tettek a hadiipar fejlesztésére. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az eseményen hangsúlyozta: a haderőfejlesztés két legfontosabb pillére, ember és technika ma együtt van itt jelen. Az átadott harcjárművekkel az egyik legmodernebb eszközzel gazdagodik a honvédség – mondta. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőjében üdvözölte, hogy a kormány biztosítja a honvédségnek szükséges feltételeket és támogatást, valamint azt, hogy vannak olyan gyárak, befektetők, mint a Rheinmetall, amely 21. századi technológiát biztosít a honvédségnek. Emellett köszönetet mondott azoknak, akik vállalták az önkéntes szolgálatot.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszél az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepség után a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. Mögötte Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. MTI/Koszticsák Szilárd

Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG vezérigazgatója arról beszélt, milyen előnyös, hogy egy olyan kormány van Magyarországon, amely gondoskodik a honvédségről. A katonákra nézve látja rajtuk az elkötelezettséget, az elhivatottságot és azt, hogy készek megvédeni országukat, Európát és a NATO-t – jelentette ki. Hozzátette: most a legjobb védelmet, igazi csúcstechnológiát kap a honvédség. Az eskütételen kiállították a LYNX harcjárművet, melyből a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46-ot szállít a cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak. A LYNX felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta.

Az önkéntes katonai szolgálatot vállalók féléves – egyszer fél évvel meghosszabbítható – kiképzést kapnak.

Ez idő alatt illetményben és különféle kedvezményekben részesülnek, továbbá a felsőoktatási felvételihez is többletpontot kaphatnak. A kiképzések országszerte 17 helyszínen zajlanak, szombaton a Petőfi laktanyában csaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett esküt – közölte a tárca.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter b, elöl) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j, elöl). MTI/Koszticsák Szilárd

(MTI)

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Petőfi Sándor Laktanyában . A kormányfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter b, elöl) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j, elöl). Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre