Észak-Korea önvédelemből hajtotta végre a rakétakísérleteket

Észak-Korea az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre a rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra – közölte az észak-koreai nemzeti légiközlekedési hatóság egyik szóvivője szombaton.

A tesztkilövés “rendszeres és tervezett része az önvédelemnek, hogy az ország megvédhesse biztonságát és a térség békéjét az Egyesült Államok katonaságának közvetlen fenyegetéseitől, amelyek már több mint fél évszázada tartanak” – idézte a szóvivőt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Észak-Korea szeptember vége óta, csütörtökön hatodik alkalommal hajtott végre ballisztikus rakétakísérletet, kedden pedig olyan, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 2017 óta először, a japán szigetvilág fölött haladt el.

Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) nemrégiben egyhangúlag elítélte Phenjan aktív rakétatevékenységét, az észak-koreai légiközlekedési hatóság szóvivője szerint azonban Phenjan “kategorikusan elítéli és elutasítja” az ICAO állásfoglalását, amely szerinte csak “az Egyesült Államoknak és hűbéres csatlósainak politikai provokációja, amely (Észak-Korea) szuverenitását igyekszik megsérteni”.

Múlt hét végén közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat kezdődött a Koreai-félszigetnél, Phenjan rakétatevékenységére pedig Dél-Korea és az Egyesült Államok is rakétagyakorlatokkal válaszolt.

Észak-Korea védelmi minisztériumának szóvivője egy másik nyilatkozatban elítélte az Egyesült Államok Ronald Reagan nukleáris meghajtású repülőgép-hordozójának részvételét a hadgyakorlatban, amiért az “jelentős negatív hatással van a térségre”.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen.

(MTI)

A képen észak-koreai rakétatesztről szóló híradást néznek utasok a szöuli főpályaudvaron 2022. október 6-án, miután az észak-koreai vezetés újabb két rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger irányába a főváros, Phenjan térségéből. Forrás: MTI/AP/Ri Dzsin Man

Iratkozzon fel hírlevelünkre