Londonban felszentelték Európa első, üldözött keresztényekért épített szentélyét

A szentélyt Benedict Kiely atya kezdeményezésére építették, hogy felhívják a figyelmet: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.

A Mária, az Üldözöttek Anyja nevet viselő kápolnát szeptember 8-án szentelték fel a londoni Szűz Mária Mennybemenetele és Szent Gergely templomban (Ordinariate Church of Our Lady of the Assumption and St. Gregory). Bár Európa más országaiban is vannak már kápolnák és szent helyek, ahol a mai kor mártírjaiért imádkozhatunk, a maga nemében ez az első Európában. A projekt hátterében Benedict Kiely atya áll, aki 2014-ben az üldözött keresztények támogatásának szentelte az életét. Papi működését Angliában és az Egyesült Államokban folytatja, az üldözött keresztények sorsával pedig akkor kezdett el komolyan foglalkozni, amikor szembesült azzal, milyen körülmények között élnek egyes hívő közösségek a Közel-Keleten.

A londoni szentélyt egy Mária-ikon köré építették, amelyet egy szíriai melkita görögkatolikus apáca festett. Az ikonon a következő felirat olvasható arámi nyelven: „Az Üldözöttek Anyja”.

Az Üldözöttek Anyja Mária ikon (Forrás: Benedict Kiely, Bitter Winter)

A szentély célja, hogy felhívja a figyelmet a világon a legnagyobb üldöztetést szenvedő vallási közösség, a keresztények nehéz helyzetére. Az Open Doors adatai szerint világszerte 360 millió keresztényt üldöznek a hitéért, akik közül több mint 50 millióan súlyos diszkriminációnak és bántalmazásnak vannak kitéve.

A londoni szentély mintájára több pap is megkereste Kiely atyát, hogy hasonlót építsenek, aki már be is jelentette, hogy a következő szentélyt idén októberben szentelik az USA Massachusetts államában.

Benedict Kiely elmondta, hogy szerinte a nemrég Londonban felszentelt imahelyről komoly jelentőséggel bír.

„Sokszor hallottam már iraki, szír és nigériai papoktól, hogy legbelül úgy érzik, a nyugati egyház nem foglalkozik velük. Ez a hely bizonyítja, hogy a nyugati egyház törődik az üldözött keresztényekkel, éljenek bárhol a világban”.

Forrás: Bitterwinter.org

Címlapkép forrása: Facebook/Our Lady of the Assumption & Saint Gregory, Warwick Street

Iratkozzon fel hírlevelünkre