Csaknem kétszáz gyermekkel együtt futottak be Koltóra a Petőfi-emlékév jótékonysági futásának résztvevői

Csaknem kétszáz, gyermekotthonban nevelkedő gyerekkel együtt futottak be a koltói Teleki-kastély kertjébe vasárnap délben annak a jótékonysági futásnak a résztvevői, amelyet a Petőfi-emlékév keretében szervezett a Kiskőrös és Koltó közötti 500 kilométeren az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány.

Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége az érkezés után mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani jótékonysági futásnak – amellett, hogy felhívja a figyelmet a mozgás szükségességére – része a véradás, az elesettekre való odafigyelés és Petőfi révén a kultúra is. Úgy vélte: minden elem az összetartozást, az egymásra figyelést erősíti.

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója elmondta, hogy a gyermekek többsége az alapítványtól kapott futócipőben futott. Hozzátette: egy cipővásárlás nem lenne nagy ügy, csak pénz kérdése. Ezekhez a cipőkhöz azonban hozzátartozik a közös futás emléke, a futás pedig megtanít küzdeni a célok eléréséért.

Gui Angéla úgy fogalmazott, hogy „a nemzeti összetartozás anyanyelve a cselekvő szeretet”, amely a lefutott 500 kilométer minden pillanatában, minden leadott vércseppben és minden kiizzadt izzadságcseppben benne volt.

Az eseményen részt vett Novák Károly Eduárd, a román kormány sportminisztere is, aki köszöntőjében megjegyezte: a sportolókat arra szokták biztatni, hogy nyerjenek, küzdjenek, tartsanak ki az álmaik mellett. A koltói esemény azonban azt példázza, hogy a sport tud segíteni is.

A kastélykertben tartott szabadtéri szentmisén mondott prédikációjában Böjte Csaba ferences szerzetes, az erdélyi gyermekotthon-hálózatot működtető Szent Ferenc Alapítvány vezetője azt hangsúlyozta: sokkal többre vagyunk képesek, sokkal erősebbek vagyunk, mint amit kinézünk magunkból.

Elmondta: nem örült, amikor iskolabuszt kaptak a dévai árvaháza gyermekei, még kevésbé, amikor nem jöttek haza a gyermekek a három kilométerre lévő iskolából, mert elromlott az iskolabusz. Válaszként gyalogos kirándulást szervezett Vajdahunyadra, amely során 24 kilométer gyaloglás után értek el a vajdahunyadi vár kápolnájába, ahol Kapisztrán János misézett Hunyadi Jánosnak a nándorfehérvári csata előtt. Így mindenki meggyőződhetett arról, hogy többre képes.

„Ha Krisztus hitt bennünk, nekünk is kell hinnünk magunkban, és hinnünk kell Erdély jövőjében. Krisztus kezét fogva képesek leszünk legyőzni a bennünket elnyelni akaró nehézségeket” – zárta prédikációját a szerzetes.

A koltói eseményen erdélyi, kárpátaljai és magyarországi nehéz sorsú gyermekek vettek részt. A szervezők számukra népi játszóházat szerveztek, amelyben kipróbálhatták például a patkódobálást, a hordólovaglást, a csutkavárépítést és a gólyalábon járást.

(MTI)

Egy vérből vagyunk – jótékonysági futás a nehéz sorsú gyermekekért és a magyar kultúráért

A címlapképen Csendes Lajos, Koltó polgármestere (b), Gui Angéla, az Egy Vérbõl Vagyunk Alapítvány alapítója, az esemény ötletgazdája és önkéntes szervezője (b, elöl), Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége (k), Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója (j) és mögötte Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere (j2) az összesen 500 kilométeres jótékonysági futás utolsó szakaszának végén az erdélyi Koltón 2022. szeptember 25-én. Forrás: MTI/Balázs Attila

'Fel a tetejéhez' gomb