Programalkotó találkozó az üldözött keresztényekért

A Hungary Helps és a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat

Programalkotó találkozót tartottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Üldözött Keresztényeket Segítő Programokért Felelős Államtitkársága, a Hungary Helps Ügynökség és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) vezetői, hogy áttekintsék a humanitárius segélyezés és a közel-keleti üldözött keresztények megsegítése terén együttműködésük eredményeit és kijelöljék a jövő feladatait – közölte a tárca az MTI-vel.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Hungary Helps Program stratégiai partnereként az elmúlt években számos közel-keleti, kelet-afrikai programot valósított meg, valamint Ukrajnában is kiemelt partnere a kormányzati támogatású segélyezési programoknak.

A felek egyetértettek a korábbi együttműködés meghosszabbításában és megerősítésében, különösen is az ukrajnai humanitárius válság enyhítése, az elmúlt években erőszakos üldöztetést szenvedett iraki keresztények hazatérése és szülőföldön maradásának támogatása, valamint a háború sújtotta Etiópiában a gazdasági és erőszakos fenyegetéseknek kitett közösségek felzárkóztatása terén

– áll a közleményben.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: „a Magyarország kormánya által 5 éve életre hívott humanitárius segélyprogram, mely immár több mint félmillió ember szülőföldre való visszatérését segítette, nem működhetne az olyan kiemelt partnerek közreműködése és segítsége nélkül, mint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet”.

Lehel László, az Ökumenikus segélyszervezet elnök-igazgatója az együttműködés kapcsán kiemelte: „a segélyszervezet három évtized alatt nemzetközileg is elismert szereplőjévé vált a humanitárius és fejlesztési munkának. Nagy öröm számunkra, hogy erre a tapasztalatra építve az elmúlt években valódi stratégiai együttműködés alakulhatott ki a kormányzattal, a Hungary Helps Programhoz kapcsolódva. A mai nappal ez a közös munka – az eddig kedvező tapasztalatokra és eredményekre építve – új fejezettel folytatódhat.”

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Azbej Tristan

Iratkozzon fel hírlevelünkre