Brüsszeli központot hoz létre a Mathias Corvinus Collegium

mcc

Brüsszelben hoz létre új központot a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – írta az intézmény az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az MCC pénteki évnyitójáról beszámolva idézték Orbán Balázst, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnökét, aki az eseményen úgy fogalmazott: Magyarország tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, amelyben nagy szerepet vállal az MCC.

Hozzátette: az MCC-nek nem titkolt célja a magyar tehetségek gondozása.

Szalai Zoltán főigazgató a brüsszeli központ októberi megnyitásáról elmondta: amellett, hogy konferenciáknak, könyvbemutatóknak is otthont ad, a jövőben diákjaik rendszeresen járhatnak tanulmányutakra is. Ez támogathatja a fiatalokat abban, hogy jobban megismerjék az európai politikai és gazdasági folyamatokat – jegyezte meg.

A főigazgató az elkövetkező időszak programjait ismertetve kiemelkedő fontosságúnak nevezte a szeptember végén tartandó MCC Budapest Summit nemzetközi konferenciát, amelyen az orosz-ukrán háború gazdasági következményei lesznek a középpontban.

A közlemény szerint ősztől a Visiting Fellowship Program részeként tizenöt külföldi szakember erősíti az MCC oktatói állományát. Közülük a tanévnyitón Ács Zoltán magyar származású amerikai kutató a nemzeti identitás fontosságát hangsúlyozta, Peter Boghossian amerikai filozófus és Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófus, filozófiai antropológus a kritikus gondolkozásra ösztönözte a diákokat, míg John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa a háború okozta gazdasági és politikai nehézségekről beszélt.

Az idei évben, az MCC-ben rekordszámú, csaknem 6000 hallgatóval kezdődött meg a tanév 24 képzési helyszínen – jelezték.

A felső tagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal tehetség program a Kárpát-medence huszonhárom városában mintegy 1500 diákkal indul, a Középiskolás programban tizenöt központban 3700, az Egyetemi programban pedig hét központban 600 diák tanul szeptembertől. Emellett roma tehetség, valamint közéleti programokat is indítanak – áll a közleményben.

(MTI)

A képen Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond az MCC Scrutonban 2022. április 27-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre