Drasztikusan csökken a keresztények száma az Egyesült Államokban

Ha az egyház ugyanazokat a kérdéseket hangsúlyozza, mint a baloldal, akkor az embereknek nincs okuk ragaszkodni vallásukhoz.

Ha továbbra is ilyen mértékben csökken a keresztények aránya az országban, akkor nemsokára akár kisebbségbe is kerülhetnek az Egyesült Államokban – írja a V4NA hírügynökség a Pew Research Center kutatása alapján.

A mért adatok szerint 2070-re következhet be ez a vallási arányváltozás az Egyesült Államokban. A vallásukat leginkább a 15 és 29 év közötti fiatalok hagyják el, a keresztények további hét százaléka pedig harmincéves kora után válik meg hitétől – derült ki a kutatásból.  A Pew szerint a kérdés nem az, hogy a kereszténység az országban hanyatlani fog-e, hanem az, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben. A közzétett új tanulmány szerint ugyanis 2070-re a keresztények valószínűleg az USA lakosságának kevesebb mint felét fogják alkotni.

Jelenleg az emberek 64 százaléka vallja magát kereszténynek, de a kereszténynek neveltek közel egyharmada a kutatások szerint végül vagy vallástalan lesz, vagy nem lesz hajlandó adatot szolgáltatni erről a kérdésről.

Azonban azoknak, akiket vallás nélkül neveltek, 21 százaléka kereszténnyé válik. A kutatás szerint ha ez a tendencia marad, akkor 50 év múlva az amerikaiaknak csak körülbelül 46 százaléka fogja magát kereszténynek vallani. Ha pedig gyorsul a kereszténységtől és a vallástól való elfordulás, akkor ez a szám akár 35 százalékra is csökkenhet – írják. Hozzátették, úgy tűnik, hogy a kereszténységet elhagyók közül kevesen csatlakoznak más vallásokhoz. Amerikában ma a zsidók, a muszlimok, a hinduk és az összes nem keresztény vallású személy a lakosság mintegy hat százalékát teszi ki. Az előrejelzések szerint összességében a nem keresztény vallásúak száma 2070-re megduplázódik az országban. Arra is rámutatnak, hogy a vallás elhagyása mellett az is hozzájárul a keresztények arányának a csökkenéséhez, hogy egyre több a nem keresztény bevándorló.

Az egyik ok, ami miatt egyre többen hagynak fel a vallás gyakorlásával, az az lehet, hogy a keresztény felekezetek egyre liberálisabbá válnak – írja a tanulmány.

Az érv pedig az, hogy ha egy egyház ugyanazokat a kérdéseket és aggodalmakat hangsúlyozza, mint a baloldali politikai aktivisták, akkor az embereknek nincs okuk arra, hogy ragaszkodjanak a valláshoz. Ezt az elméletet támasztja alá a United Church of Christ felekezet esete – emlékeztet a kutatás alapján a v4NA. Ez a felekezet hagyta jóvá először az azonos neműek házasságát, aminek következményeként a döntést követő 17 év alatt a hívek több mint negyven százalékát elvesztette.

Forrás: V4NA

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre