FRISSÍTVE – Bejelentette lemondását a svéd miniszterelnök

Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke bejelentette lemondását szerda este, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget.

A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből

– mondta szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő.

Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre.

„Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely képes lesz megoldani a dolgokat, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz”

– szögezte le Kristersson.

A jobbközép Mérsékelt Párt, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) és a Liberálisok korábban egy képviselői hellyel vezettek a vasárnapi választásokon, de a legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat.

Hivatalos végeredmény a hét végére várható.

Friss hír! Hivatalosan benyújtotta lemondását a svéd kormányfő

Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke csütörtökön hivatalosan benyújtotta lemondását.

A kormányfő formálisan is tájékoztatta távozásáról Andreas Norlén házelnököt, aki elfogadta a lemondását. Andersson ügyvivő miniszterelnökként hivatalban marad, amíg az új kormány létre nem jön Svédországban.

A házelnök közölte, hogy jövő héten megkezdi az egyeztetést a parlamentbe jutott pártokkal. Várhatóan a Mérsékelt Pártot vezető Ulf Kristerssont, a jobboldal miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra.

A szeptember 11-i választás hivatalos végeredményét még nem jelentették be. A voksok csaknem teljes feldolgozottsága alapján azonban világos, hogy a Mérsékelt Párt vezette – négy pártból álló – jobboldali szövetség 176 képviselői helyet szerezhet a 349 fős parlamentben, a Riksdagban. Az Andersson vezette baloldali tömb viszont csak 173 mandátumhoz juthat.

Az Aftonbladet című svéd lap értesülése szerint a konzervatív-jobboldali pártok csütörtökön már meg is kezdték az egyeztetést azzal a céllal, hogy tíz napon belül megegyezésre jussanak a közös kormányalakítás alapjairól.

A 2018-as parlamenti választást követően a szociáldemokrata Stefan Löfven volt miniszterelnök vezetésével 134 napig tartott, míg megalakult az új kormány.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Magdalena Andersson 

Iratkozzon fel hírlevelünkre