Szent István Intézet: A megfogant élet ezzel esélyt kaphat

A Szent István Intézet örömét fejezi ki a Magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtási rendeletének módosítása felett – írja az intézet közleményében.

A közleményben felidézik, a belügyminiszter szeptember 15-i hatállyal kezdődően olyan változtatást eszközölt a szabályozáson, amely előírja az abortuszhoz folyamodó várandós nő számára, hogy rendelkezzen egy szülész-nőgyógyász által kibocsátott igazolással, mely bizonyítja, hogy a magzati életfunkciók működését azonosítható módon bemutatta.

Ez a gyakorlatban a magzat szívhangjának meghallgatását teszi kötelezővé a kismama számára.

A megfogant élet, melyet az Alaptörvény is védeni rendel, ezzel esélyt kaphat: létezéséről üzenhet a sorsáról – rövid idő alatt, krízishelyzetben – döntő édesanyának – írják. Hozzátették, a várandós nő számára is lehetőség az új eljárásrend, mely az árnyaltabb, megalapozottabb döntés esélyét hordozza, hiszen a kismamára nehezedő kényszerek sűrűjében épp csak az érintettel való kommunikáció nem valósul meg. A Szent István Intézet javasolja továbbá, hogy az élet kopogtatásának első pillanatától a várandós nőknek álljon rendelkezésre egy éjjel-nappal önkéntesen hívható krízisszolgáltatás is, melynek telefonszáma már a várandós teszteken feltüntetve segítséget nyújthat a valamely okból nehéz helyzetben lévő édesanyáknak.

A “Veletek az első pillanattól” nevet viselő kezdeményezésüket – az alábbi linken felugró ablakot kitöltve – személyesen bárki támogathatja: www.szentistvanintezet.hu

Forrás: Szent István Intézet közleménye

A címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre