Böszörményi-Nagy Géza: Az élet az orvosetikai kódex szerint a fogantatástól kezdődik

Szeptember 15-től csak azután végezhető el az abortusz, ha már a terhes nők meghallgatták a magzat szívhangját – rendelte el Pintér Sándor belügyminiszter. Ehhez kapcsolódóan Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke fejtette ki véleményét a Népszavának.

Böszörményi-Nagy Géza szerint mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatható ez a változás. A Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságnak elnöke azzal érvelt, hogy az élet az etikai kódex szerint a fogantatástól kezdődik.

Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező. Az, hogy élő magzatról van szó, az a mindig elvégzett ultrahang vizsgálat során is látható.

– mondta Böszörményi-Nagy Géza.

A Népszava azon kérdésére, hogy megítélése szerint az orvosnak szabad-e nyomást gyakorolnia az amúgy is krízis helyzetben lévő páciensére, azt válaszolta:

semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia, de az orvosnak el kell látnia minden olyan információval, amely segíthet a döntésében. Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie

– mondta.

Az abortuszt mostantól a szívhang meghallgatásához kötik

 

A teljes írást a Népszava honlapján olvashatják. 

Forrás: Népszava

Főképen: Böszörményi-Nagy Géza a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Semmelweis-napi ünnepségén. Fotó: Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, 2022

Iratkozzon fel hírlevelünkre