Németh Zsolt: a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik

A magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A lengyel-magyar kapcsolatokról szóló, Ryszard Terlecki lengyel alsóházi alelnök részvételével szervezett pódiumbeszélgetésen Németh Zsolt üdvözölte Mateusz Morawieckinek a visegrádi együttműködés megújítására irányuló törekvését, amelyet a lengyel kormányfő a hétfőn a Sieci lengyel hetilapban megjelent interjúban fogalmazott meg. Az MTI-nek adott nyilatkozatában Németh ebben az összefüggésben leszögezte: a magyar-lengyel kapcsolatok az elmúlt félévben válságos időszakot éltek át.

Magyarországon több alkalommal kinyilvánítottuk: nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar-lengyel kapcsolatokat

– tette hozzá. Úgy látta: ennek a kitartó politikának megvan a gyümölcse, hiszen éppen a karpaczi fórumot megelőző interjúban, valamint Karpaczban is Morawiecki kinyilvánította, hogy érdekelt a magyar-lengyel kapcsolatok megerősítésében, és abban is, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági és politikai helyzetben új lendületet adjon a visegrádi együttműködésnek. Németh közölte: ennek a határozott lengyel miniszterelnöki állásfoglalásnak a mi részünkről rendkívül pozitív a fogadtatása, a magyar fél is úgy látja, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő, és nem a probléma, hanem a megoldás részét képezik.

Utalva a jövő ősszel esedékes lengyelországi választásokra, Németh fontosnak nevezte, hogy a Morawiecki által felvázolt stratégia mentén eredményesen tudjon fellépni az a politikai tábor, amely ma Lengyelországot vezeti. Azon magyarországi sajtókommentárokra utaló kérdésre reagálva, amelyek szerint a Morawiecki által bejelentett váltás fő oka a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének akadályozása Brüsszel részéről, Németh elmondta: az ilyen magyarázatok egészen nevetségesek.

Az Európai Unióban folytatott vitákban az uniós frontokon Lengyelország és Magyarország vállvetve küzdött még abban a nehéz időszakban is, amikor a háború miatt voltak vitás kérdések, és ez a jövőben is így lesz

– hangsúlyozta. Felidézte Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök májusi varsói találkozóját, mely során teljesen egyértelművé vált: közösen fognak fellépni azért, hogy Brüsszel egyenrangú félként kezeljen minket, és hogy megkapjuk azokat a pénzeket, amelyek egyébként nem adományt jelentenek, hanem járnak nekünk. Németh hangsúlyozta: mindenfajta politikai zsarolásnak közösen állunk ellen, hiszen az Európai Bizottság elfogadhatatlan magatartást tanúsít hosszú idő óta. A csütörtökig tartó karpaczi fórumon szerdán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is felszólal.

(MTI)

A címlapkép forrása: MTI/Veres Nándor

Iratkozzon fel hírlevelünkre