Ferenc pápa: Nem elég csak adni valamit, hanem önmagunkat kell adni!

Ferenc pápa hétfőn fogadta a spanyol Caritas küldöttségét az Apostoli Palotában, ahol köszöntötte a spanyol egyházi mű, a Cáritas España képviselőit az intézmény alapításának 75. évfordulója alkalmából. Beszédében hangsúlyozta: Jézus világosan elénk tárja egész életével, hogy nem elég csak adni valamit, hanem önmagunkat kell adni.

A spanyol Caritas kivívta a társadalom tiszteletét, mely túlmutat a hitbeli és ideológiai meggyőződéseken, egyszerűen annak a jegyében, hogy a karitász mint nagybetűs Szeretet az emberi lény leglényegesebb vonása, aki Isten képmására lett teremtve, és ezért ez az a nyelv, amely leginkább összeköt bennünket

– hangsúlyozta az audiencián a pápa. A Szentatya szerint a szeretet isteni módja lehet a Caritas munkájának vezérfonala. Valójában ha Krisztus közösségre hív minket Istennel és testvéreinkkel, akkor a Caritas erőfeszítése pontosan annak az egységnek visszaszerzésére kell hogy irányuljon, mely az emberekben és a közösségekben időnként elvész – fogalmazott Ferenc pápa. 

Valójában a kitűzött célok elérése érdekében nem az eredmények mozgatnak bennünket, hanem az, hogy megtört emberek elé állunk, akik nem találják a helyüket. Fogadjuk őket szívesen, nyissunk meg számukra a felépülés útjait, hogy önmagukra találjanak, továbbá, hogy a korlátaink ellenére képesek legyenek megkeresni a saját helyüket az életben és megnyílni mások és Isten felé

– mondta a Szentatya, majd arra biztatta a spanyol Caritas vezetőit, hogy legyenek csatornái az egyházi közösség cselekvésének. Az Egyház Krisztus misztikus testeként mintegy meghosszabbítja az ő művét a történelemben, ezért a Caritas úgy ajánlja fel a szolgálatát mint Krisztus kinyújtott keze mindazoknak, akiknek szükségük van őrá, másrészt lehetővé teszi, hogy arra a Krisztusra találjunk, aki jelen van testvéreink szenvedésében.

Ha földre esett testvérünkre tekintünk, ne felejtsük el, hogy csak akkor szabad felülről lefelé nézni rá, amikor lehajolunk hozzá, hogy segítsünk neki felállni, egyébként soha!

– tette hozzá szabadon a pápa. 

A szeretetszolgálat eszközének lenni nem egyszerűen az erőforrások rendezettebb kezelését jelenti, vagy azt a teret, ahol eleget lehet tenni e nehéz egyházi küldetés felelősségének; mindenekelőtt az a lehetőség mindannyiunknak számára, hogy eljussunk az irgalmas szamaritánus tapasztalatára, amire az Úr ösztönöz minket, mintegy válaszul a példabeszéd kérdésére: Ki volt annak felebarátja? Menj, és cselekedj hasonlóképpen.

– fejtette ki Ferenc pápa. A beszéd végén a Caritas saját költségei tekintetében óva intette őket attól, hogy azok olyan magasak legyenek, mint az egész szeretetszolgálat alapjának 40, 50 vagy akár 60 százaléka. Ez túl sok, legyen minél kisebb a közvetítő rész, és legyen igazi hivatás, ne pedig közönséges munka! – zárta Ferenc pápa az audenciát.

A teljes cikket a Vaticannews oldalán olvashatják

Forrás: Vaticannews

A címlapkép forrása: Vaticannews

Iratkozzon fel hírlevelünkre