Menczer: A kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek

Jogos és indokolt a cél, hogy a kormány segítse a vágyott gyermekek megszületését – mondta Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője a nagykovácsi Lenvirág Bölcsőde új épületrészének átadásán. A végső cél az – folytatta -, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen anyagi terhet, épp ellenkezőleg, azok járjanak jobban anyagilag is, akik gyermeket vállalnak. „Efelé igyekszünk menni lépésről lépésre” – tette hozzá.

Menczer Tamás felidézte, hogy a kormány számos intézkedést tett a családok támogatása érdekében, Magyarország a GDP 5-6 százalékát fordítja családtámogatásra, ami európai és világszinten is kimagasló adat. Emlékeztetett arra, hogy a családtámogatási rendszer része a babaváró támogatás, a csecsemőgondozási díj mértékének 70 százalékról 100 százalékra emelése, az otthonteremtési program, valamint a gyed emelése, amelynek maximális összegét 2010-hez képest két és félszeresére, 280 ezer forintra növelték.

Menczer Tamás kitért a termékenységi arányszám növekedésére is, „a gyermekvállalási kedv 27 éves csúcsra jutott 2021-ben”.

Menczer Tamás, aki egyúttal a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszélt, a jelen kihívásairól. Azt mondta: a szomszédságban folyó háború legalább háromfajta fenyegetettséget, kihívást jelent: fizikai fenyegetettséget, gazdasági és energetikai kihívásokat. A kormánynak ebben a helyzetben négy célja van: a családok, munkahelyek, a nyugdíjasok és a rezsicsökkentés védelme.

A Nagykovácsi Lenvirág Bölcsőde két csoportszobával és kiegészítő helyiségekkel bővült, 28 új hely jött létre. A beruházás 179 millió forint állami támogatás mellett 44 millió forint önrésszel valósult meg.

Menczer Tamás egy másik Pest megyei eseményen, az új biatorbágyi általános iskola átadásán azt hangsúlyozta:

a kormány mindent megtesz azért, hogy az iskolaév a megszokott mederben tudjon kezdődni és folytatódni is, és ha eljön a fűtési időszak, megfelelően felfűtött tantermekben történjen az oktatás.

A térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy az új intézmény létrehozását a kormány 7,6 milliárd forinttal támogatta, 560 tanulónak biztosít majd lehetőséget 36 teremmel, amiből 16 tanterem. „36 oktatási terem áll rendelkezésre, köztük zeneterem, rajzterem, tankonyha, technikaterem, kerámiatanítási terem, nyelvi szobák, sportcsarnok”.

Menczer Tamás kitért arra is, hogy a legutóbbi kompetenciamérés a 10. és a 8. osztályosoknál azt mutatta, nincs különbség a korábbi évek átlagához képest, a hatodik osztályosoknál pedig csak minimális eltérés volt, „tehát mindenki a lehető legjobban és elismerést érdemlően végezte a munkáját, ráadásul az idei érettségi az elmúlt 15 év legjobb átlageredményét hozta, a diákolimpián pedig rengeteg érmet szereztek a magyar tanulók, annyit, mint korábban soha”. Még egyszer köszönet a pedagógusoknak, a diákoknak és a szülőknek is a kitartásért, az együttműködésért és az elvégzett munkáért – fogalmazott.

Az államtitkár a szomszédságban zajló háború kapcsán arról beszélt, a kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy „ebbe a háborúba mi semmiképpen nem akarunk belemenni, és magyar katonákat, magyar fiatalokat odaküldeni, emellett mi a béke pártján állunk, ott is maradunk, és emellett ki is fogunk tartani”.

Tarjáni István (Fidesz-KDNP) polgármester ünnepi beszédében egyebek mellett azt emelte ki, hogy Biatorbágyon folyamatosan nő az iskolába jelentkező gyermekek száma, ezért is fontos és örvendetes esemény „a most átadandó közel 8 ezer négyzetméteres impozáns épület”.

(MTI)

A címlapképen Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszédet mond a nagykovácsi Lenvirág Bölcsőde új épületrészének átadásán 2022. augusztus 31-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre