Márki-Zay Péter Rétvári Bencének: Gyurcsány Ferencet is lehet adóztatni, ő is tisztán a politikából gazdagodott meg

Negyedjére is megrendezik a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpót, ahol a kormánypártok és az ellenzék politikusai vitáznak, illetve ismert közéleti szereplők is kinyilvánítják véleményüket. A péntek délutáni programot Rétvári Bence és Márki-Zay Péter nyitotta, disputájukat a Tranzit élőben közvetítette Facebook-oldalán.

A beszélgetést az április harmadikai választások értékelésével kezdték, ahol a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje elmondta, szerinte egy lehetetlen küldetés volt, hogy az ellenzék leváltsa a Fideszt. Azonban az ellenzék programját továbbra is jónak tartja. Rétvári Bence a Fidesz-KDNP győzelmét úgy értékelte, ilyen még nem volt a rendszerváltás óta.

A baloldal taktikát váltott, de stratégiát nem. A taktika nem az volt, hogy külön indulnak, hanem, hogy együtt. De a stratégia nem változott, továbbra is Brüsszelből nézte a baloldal Magyarországot, és ezért az eredmény is hasonló lett – tette hozzá az államtitkár.

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje kerülte azt a kérdést, hogy mit érzett amikor a választási kudarc után a családjával állt a színpadon, és a szövetségesek cserben hagyták.

Szó esett a választások napján tartott gyermekvédelmi népszavazásról is, amivel kapcsolatban Márki-Zay Péter kijelentette, szerinte ez egy 

aberrált népszavazás volt, és maga a törvényjavaslat is az volt.

Rétvári Bence erre reagálva elmondta, hiába hogy nem jött össze a népszavazás, még soha nem szavaztak ennyien. Azért, mert ezt az emberek fontosnak tartották.

Az én körzetemben a szavazatszámlálók érezték kellemetlenül magukat attól, hogy milyen trágárságokat írtak és firkáltak a szavazólapra. Mi vagyunk a szellemi mélypont? Mikor a baloldali politikusok bíztattak mindenkit, hogy írjanak közönséges dolgokat a papírra. Ne tiszteljék az intézményt, hanem tegyék nevetségessé. És mi vagyunk a szellemi mélypont meg a provinciális gondolkodásúak – kérdezte Rétvári Bence.

A beszélgetés során érintették a rezsicsökkentést is, ahol Rétvári Bence elmondta, az kétségtelen, hogy a baloldal 10 éve azt hangoztatja, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan. A kormánypártok jelenleg is védik a rezsiárakat, a piaci árak töredékét fizetik a magyar emberek. 

Kirill pátriárkát Márki-Zay háborús uszítónak nevezte. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Ferenc pápát idézte, aki azt mondta a béke pártján kell állni. Rétvári kitért arra, hogy a baloldaltól nagyon szomorú, hogy nem a megoldást keresi, hanem a fegyverszállításokról beszél. Márki-Zay utalt arra, hogy az energiaárak emelkedése nem a szankciók hatása, mert az már előbb jelentkezett. 

Önök támadták az otthonteremtési programot, hogy a gazdagoknak kedvez. Ez egy baloldali retorika, ami az irigységre épít. Ami a magyar embereknek kedvez, az jó – kommentálta a kormány intézkedéseit Rétvári Bence.

Hozzátette, hogy a munkahelyek bővítése miatt már a bűnözés is csökkent, ezért éri meg az adókat alacsonyan tartani és támogatni a szegényebb rétegeket, és nem irigységre építeni. Márki-Zay elmondta, a baloldal programjában az is szerepelt, hogy a gazdagok adóját megnövelik, itt példának hozta fel az Orbán családot, de megjegyezte, hogy

Gyurcsány Ferencet is lehet adóztatni, neki is milliárdos vagyona van, ő is tisztán a politikából gazdagodott meg.

Mondta ezt annak ellenére, hogy a volt miniszterelnök mégis szövetségese volt Márki-Zaynak, és oda-vissza kapitányozták egymást.

A baloldal közös jelöltje szerint a 6,5 százalékos gazdasági növekedés ellenére is rosszul teljesítünk, és pont ezért szerinte egymillió ember vándorolt ki Magyarországról. Ezt Rétvári Bence számonkérte rajta. Megkérdezte hogy honnan veszi ezt az adatot, mert az Eurostaton nem szerepel ez a szám, a volt jelölt pedig nem tudta megmondani a forrást.

Márki-Zay ezután azzal támadta Rétvárit, hogy akkor mondjon ő egy számot, mire az államtitkár felhívta a figyelmet,  hogy egy miniszterelnök-jelölt nem dobálózhat úgy számokkal, hogy nem tudja azokat pontosan.

A vita teljes terjedelmében itt nézhető vissza:

Forrás: Facebook/Tranzit Garázsviták

A címlapkép forrása: videó/Tranzit

Iratkozzon fel hírlevelünkre