Sok nigériai keresztény hagyja el a hitét félelemből

Nigériában

Emmanuel Joseph nigériai hitoktató a Segítség a rászoruló egyháznak (ACN) nemzeközi katolikus lelkipásztori segélyszervezetnek beszélt egy júniusi fegyveres támadásról, amelyet személyesen élt át. A támadásban négyen meghaltak, harminchat embert pedig elraboltak. Legtöbbjük azóta sem került elő.

Június 19-én reggel fegyveres fuláni pásztorok támadtak meg két keresztény templomot a Kaduna állambeli Rubuhban. A Szent Mózes katolikus templomban hárman meghaltak, a Bege baptista templomból pedig 36 embert elraboltak.

Emmanuel Joseph, a Szent Mózes-templom hitoktatója beszélt a történtekről az ACN-nek, aki személyesen jelen volt a támadáskor. Elmondta, hogy negyven fegyveres férfi támadta meg zsúfolt a templomot, ahol akkor éppen több százan imádkoztak.  

„Egy helyi fiatal fiú kétségbeesetten rohant a templom felé:« Fussatok! Jönnek » – kiabálta.”

A  templomban kitört a pánik, mindenki menekülni próbált, emlékezett vissza, és hozzátette, hogy a nagy fejetlenségben úgy döntött, inkább egyhelyben marad és megvárja, mi történik.

A fegyveresek három embert lelőttek. Egy házaspárt, akik után hét gyerek maradt árván, és egy háromgyerekes édesapát.

A támadás nagyjából 90 percig tartott, ezt követően mindenki elhagyta a templomot.

„Én mentem el utolsónak, miután meggyőződtem róla, hogy mindenki biztonságban van. A legjobban azon lepődtem meg, hogy egyáltalán nem voltak biztonsági emberek a helyszínen. És még a baleset után kiérkezett biztonságiak is csak fél óráig maradtak” – mondta szomorúan.  

Beszélt a baptista templom elleni támadásról is, ahol a fegyveresek 36 foglyot ejtettek. Közülük hármat még aznap este szabadon engedtek. Rajtuk keresztül váltságdíjat követeltek a többi fogoly életéért cserébe. Elmondása szerint június óta semmi információjuk nincs arról, hol vannak, vagy egyáltalán élnek-e még a túszok.

A szabadon engedett hívek azt mondták: az emberrablók beszédük alapján fuláni pásztorok lehettek, de úgy öltöztek, mint a Boko Haram terroristái.

„Kaduna állam azóta nem biztonságos, hogy 2000-ben bevezették a saría törvényt. Sok támadás érte azóta főleg a katolikus papokat, híveket, de más keresztényeket is. A kormány pedig nem tesz semmit. A fuláni támadások miatt már nem tudunk nyugodtan aludni” – mondta.

„Ráadásul a legtöbb keresztényt elriasztják ezek az esetek a vallásuk gyakorlásától” – panaszolta. Amikor meglátogatja a híveket, és megkérdezi, miért nem járnak templomba, azt válaszolják: „Nem akarok meghalni”, vagy „Menni fogok templomba, de majd csak sokára”.

„A júniusi támadás előtt több mint háromszázan voltak a szentmisén. A következő héten már csak huszonnyolcan. Azért imádkozom Istenhez, hogy adjon nekünk bátorságot, hogy merjük őt dicsőíteni. Kérjük a híveket: imádkozzanak értünk, hogy ne adjuk fel félúton az üdvösségért folytatott harcot.”

A címlapkép illusztráció. Kép forrása: Facebook/Anglican Diocese of Jos

Iratkozzon fel hírlevelünkre