Hollik István Jámbor Andrásnak: az uniós pénzek nem könyöradományok

A tavaszi választási eredmény jól tükrözi az emberek véleményét az elmúlt 12 évről, az emberek úgy érezték, hogy Magyarország erősödött és az életkilátásaik javultak – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Tihanyban, a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón.

Kifejtette: az elmúlt időszakban sok fontos eredmény született, amelyet a baloldal azonban nem tart eredménynek. Ilyen, hogy a nagy nyomás ellenére nem hagyták, hogy Magyarországból bevándorlóország váljon – vélte. Hozzátette: azonban a gazdasági sikereket biztosan nem lehet tagadni. Azt is mondta, hogy

az uniós pénzek nem könyöradományok

, nem az EU jóindulatán múlik, hogy megkapjuk azokat, hanem ezek járnak Magyarországnak. Most úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság a politikai véleményét félrerakta és visszatér az eredeti szerepéhez, így konstruktív tárgyalások zajlanak – közölte. Megjegyezte: az uniós forrásokat továbbra is Magyarország javára használják fel. Vitapartnere, Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint valóban szükség van arra, hogy megérkezzenek az uniós források, mert a költségvetésbe be vannak tervezve ezek a pénzek. Ugyanakkor nem random politikai nyomásgyakorlásról van szó az EU részéről, hanem vannak olyan alapvető normák, amelyek az unió alapját adják, és amelyek mentén az EU kér dolgokat – mondta.

Hollik István kitért rá: nehéz helyzetben vagyunk, de a válságot nem mi okoztuk, hanem a háború és arra adott elhibázott uniós szankciók. A két politikus eltérően ítélte meg a gyermekvédelmi népszavazás alakulását. Népszavazáson soha annyian nem vettek részt és nyilvánítottak véleményt, mint ezen, ez önmagában siker, és sokan voltak, akik nem a kormánypártokra szavaztak, de egyetértettek az állaspontjukkal – jelentette ki Hollik István.
Jámbor András szerint azonban más mozgósítási helyzetet jelentett, hogy a választással egyidőben volt a referendum.

A rezsicsökkentéssel és a szankciókkal kapcsolatban Jámbor András közölte: nem az EU szankciói miatt magas az infláció a világ más részein, és alapvetően egy régóta tartó világgazdasági válság van, amely nem a háborúval kezdődött, de az súlyosbítja. A rezsicsökkentést meg kell tartani, de az átlagfogyasztás meghatározása miatt rengetegen kerülnek olyan helyzetbe, hogy túl sok rezsit kell fizetniük – vélekedett. Hollik István szerint viszont igenis a háború és a szankciók okozzák az inflációt, a számok is ezt mutatják, a baloldal mégis védi a szankciókat. Érdekes, hogy a baloldal most védi a rezsicsökkentést is, holott előtte támadta – fogalmazott. Hozzátette: a kormány a rezsicsökkentés ügyében mindent megtett, amit tudott.

Jámbor András felvetette: ha valóban a háború miatt van infláció, miért vezette be a kormány már tavaly az árstopot? Azt is kérdezte: hogyan keressenek többet a közalkalmazottak, hogy kifizethessék a megemelkedett rezsit, ha az állam határozza meg a fizetésüket. Hollik István közölte:

a baloldal kormányzása idején eladta az energiavállalatokat, ezt a helyzetet fordította vissza a kormány, és így ma jobb helyzetben van az ország, sokkal kevésbé kiszolgáltatott. Az emberek nagy része, így a közalkalmazottak is, átlagot vagy az alatt fogyasztanak

– mondta a képviselő felvetésére.


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb