Ferenc pápa: Egy igazságosabb, testvériesebb és békésebb világért kell dolgozni

Ferenc pápa arra ösztönzi a Nemzetközi Katolikus Jogalkotói Hálózat tagjait, hogy olyan jogalkotási folyamatok révén dolgozzanak egy igazságosabb, testvériesebb és békésebb világért, amelyek mindenki javát előmozdítják és kezelik a társadalomban tapasztalható egyenlőtlenségeket – írta a Vaticannews.

Ferenc pápa csütörtökön találkozott a Nemzetközi Katolikus Jogalkotók Hálózata által támogatott találkozó résztvevőivel. Beszédében köszöntötte a szervezőket és a jelenlévőket, külön megköszönve Schonborn bíborosnak és Alting von Geusau bíborosnak a köszöntő szavakat. Megköszönte továbbá II. Aphrem Ignácnak, a szír ortodox egyház pátriárkájának jelenlétét.

A pápa ezután három kulcsszóval kapcsolatban fejtette ki gondolatait: igazságosság, testvériség és béke.

Elmondta, hogy reméli, ez a három téma vezérelheti a találkozó megbeszéléseit, amelyet azért tartanak, hogy az igazságosság és a béke előmozdításának fontos témáját vizsgálják a jelenlegi geopolitikai helyzetben, amelyet a világ számos területét érintő konfliktusok és megosztottság jellemez.

Az első szót – az igazságosságot – a pápa úgy határozta meg, hogy az az akarat, hogy minden embernek megadjuk azt, ami neki jár, bár a bibliai hagyomány szerint magában foglalja az Istennel és másokkal való helyes kapcsolatok előmozdítását célzó konkrét cselekedeteket is, hogy az egyének és a közösség javát egyaránt előmozdíthassuk.

Világunkban, ahol sokan kiáltanak igazságosságért, különösen a kiszolgáltatottak, akik a polgári és politikai hatóságoktól várják, hogy hatékony közpolitikával és törvényhozással védjék alapvető emberi jogaikat, a ti kihívásotok az, hogy azon munkálkodjatok, hogy a közszférán belül megvédjétek és megerősítsétek azokat a helyes kapcsolatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden egyes emberrel az őt megillető tisztelettel, sőt szeretettel bánjanak

– mondta a pápa. A pápa itt kiterjesztette gondolatait a szegényekre, a migránsokra és menekültekre, a betegekre és idősekre, az emberkereskedelem áldozataira és azokra, akiket a mai eldobható kultúra kizsákmányolása vagy eldobása fenyeget.

Igazságos társadalom nem létezhet a testvériség köteléke nélkül – a közös felelősségérzet és az emberi családunk minden egyes tagjának teljes fejlődése és jóléte iránti aggodalom nélkül

– hangsúlyozta Ferenc pápa. Ezért a testvériség globális közössége, amely a társadalmi barátság gyakorlatán alapul, egy jobbfajta politikát követel, amely valóban a közjó szolgálatában áll. Ahhoz tehát, hogy meggyógyítsuk a világot a rivalizálástól és az erőszaktól, amelyek az uralkodás, nem pedig a szolgálat vágyából fakadnak, nemcsak felelős polgárokra van szükség, hanem rátermett vezetőkre is, akiket a testvéri szeretet inspirál, és akik különösen a legnehezebb életkörülmények között élők felé irányulnak.

Ferenc pápa ezután hozzátette, hogy a közös jövőnk építésére irányuló erőfeszítés megköveteli a béke folyamatos keresését. A béke – tette hozzá – nem pusztán a háború hiánya. A tartós békéhez vezető út inkább együttműködést kíván, különösen a nagyobb felelősséggel megbízottak részéről, olyan célok elérésében, amelyek mindenki javát szolgálják. Kifejtette továbbá, hogy

a béke a kölcsönös párbeszéd iránti tartós elkötelezettségből, az igazság türelmes kereséséből és a készségből fakad, hogy a közösség hiteles javát a személyes előnyök elé helyezzük.

Ennek elérése érdekében a pápa kiemelte a törvényhozók és a politikai vezetők fontosságát, megjegyezve, hogy az igazi békét csak előrelátó politikai folyamatok és törvényhozás révén lehet elérni, hogy olyan társadalmi rendet építsenek, amely az egyetemes testvériségen és a mindenki számára biztosított igazságosságon alapul.

Végezetül a Szentatya azért imádkozott, hogy az Úr tegye lehetővé a katolikus törvényhozók számára, hogy a polgári és politikai élet megújításának kovászaivá és a politikai szeretet tanúivá váljanak a leginkább rászorulók számára. Imádkozott továbbá, hogy az igazságosság és a béke iránti buzgalmuk, amelyet a testvéri szolidaritás szelleme táplál, továbbra is vezesse őket abban a nemes törekvésben, hogy hozzájáruljanak Isten országának előmozdításához világunkban.

A cikket eredeti nyelven a Vaticannews oldalán olvashatják.

Forrás: Vaticannews

A címlapkép forrása: videó/Vaticannews

 

'Fel a tetejéhez' gomb