Az amerikai fiatalok minden eddiginél több marihuánát és hallucinogén szert fogyasztanak

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (National Institutes for Health) tanulmánya szerint Amerikában minden korábbinál nagyobb arányban fogyasztanak marihuánát és hallucinogén szereket, ellenben kevesebb opioidot szednek.

A 19 és 30 év közötti amerikaiak körében, akik az elmúlt hónapban marihuána fogyasztásról számoltak be, 2021-ben 29 százalékra emelkedett az arányuk, ami a 2016-os 21 százalékhoz, 2011-ben pedig mindössze 17 százalékhoz képest nagy növekedésnek számít.

A napi marihuánahasználat csaknem megkétszereződött az elmúlt évtizedben, 2021-ben a fiatal felnőttek 11 százaléka számolt be marihuánáról a napi rutin részeként, szemben a 2011-es 6 százalékkal.

„A fiatal felnőttek kritikus életszakaszban vannak, és csiszolják azon képességüket, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni” – mondta Nora Volkow, a kábítószer-visszaélésekkel foglalkozó National Institute on Drug Abuse igazgatója közleményében.

Az intézményvezető elmondása szerint az új nemzedékek sikerre való pozicionálása szempontjából kulcsfontosságú annak megértése, hogy a szerhasználat miként befolyásolhatja döntéseket.

A tavalyi évben több mint 107 000 amerikai halt meg kábítószer-túladagolás miatt, ami rekordmagas számnak számít, és jelentős növekedés a 2020-ban meghalt 93 655 amerikaihoz képest.

Forrás: Foxnews.com

A címlapkép illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Bob Pearson

Iratkozzon fel hírlevelünkre