Az elmúlt évek legnagyobb közös hadgyakorlatába kezdett Dél-Korea és az Egyesült Államok

Megkezdte az elmúlt évek legnagyobb közös hadgyakorlatát Dél-Korea és az Egyesült Államok – jelentették be hivatalosan Szöulban. A szeptember 1-jéig tartó, Ulcsi Szabadságpajzs névre keresztelt művelettel párhuzamosan Dél-Korea külön, négynapos polgári védelmi gyakorlatot is tart.

A katonai és a civil gyakorlatok célja az ország védelmi képességének megerősítése és felkészítése a változó hadviselési módokra, a többi között a kiberfenyegetések elhárítására.

„A Koreai-félsziget békéjének megőrzése légmentesen záró biztonsági architektúránkra épül” – jelentette ki a kormányülésen Jun Jok Szol dél-koreai elnök.

Észak-Korea korábban rendszeresen elítélte a közös, dél-koreai-amerikai gyakorlatokat, és azt állította, hogy a két ország invázióra készül a kommunista diktatúra ellen. Legutóbb 2017-ben tartottak hasonló méretű közös hadgyakorlatot, majd a műveletek léptékét visszafogták a koronavírus-járvány miatt, s emellett Jun elődje, Mun Dzse In előző elnök békülékenyebb hangot ütött meg Phenjannal, mert szerette volna újraindítani a megrekedt tárgyalásokat. Jun ezzel szemben az elrettentést szeretné megerősíteni, és ismét rendszeressé tenné a nagyszabású közös gyakorlatokat.

A két ország az előző héten kezdte meg a gyakorlat előkészítését, amire Észak-Korea két ballisztikus rakéta kilövésével reagált.

Szöuli illetékesek szerint Phenjan újabb, immár hetedik kísérleti atomrobbantására is készül. Jun gazdasági segítséget ígért Észak-Koreának, ha Phenjan megválik atomfegyvereitől, de a diktatúra visszautasította a javaslatot.

(MTI)

A címlapképen Kim Dzsin Pjo, a dél-koreai nemzetgyűlés (parlament) elnöke Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnököt fogadja Szöulban 2022. augusztus 4-én. Forrás: MTI/EPA/Kyorod News pool/Kim Min Hi

Iratkozzon fel hírlevelünkre