„Amit nem láthatunk, azt nem tudjuk elhinni”

A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja – döntött a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.

A floridai West Palm Beach bíróságán azután tartottak meghallgatást, hogy több amerikai médium is az FBI által tartott házkutatáson készült fontos dokumentum nyilvánosságát követelte. Ebből kiderülne, hogy pontosan mit kerestek a nyomozók a volt elnök ingatlanában. Az Igazságügyi Minisztérium kitart amellett, hogy a vizsgálat érdekei nem teszik lehetővé a nyilvános betekintést.

A médiumok jogi képviselői szerint a minisztérium eljárásának példa nélküli jellege támasztja alá igényüket. Ahogy Chuck Tobin, az AP hírügynökség ügyvédje fogalmazott, „amit nem láthatunk, azt nem tudjuk elhinni”.

Az Igazságügyi Minisztérium magas rangú nemzetbiztonsági jogásza a dokumentum zárt minősítésének fenntartása mellett foglalt állást. Jay Bratt megismételte a tárca álláspontját miszerint a nyilatkozat zárt minősítésének feloldása olyan térképet adna a kezdeti szakaszban járó nyomozásról, ami felfedné a szövetségi ügynökök és ügyészek további lépéseit.

Bruce Reinhart bíró a két fél érveit meghallgatva csütörtökön közölte: már nincs meggyőződve arról, hogy a teljes dokumentumot el kell zárni a nyilvánosság elől.

Azt is közölte, hogy bizonyos részek kitakarása mellett a nyilvánosság megismerheti Donald Trump floridai ingatlanában tartott házkutatáson készült eskü alatt tett nyilatkozatot. A Palm Beach-i szövetségi körzeti bíró ugyanakkor lehetőséget adott az Igazságügyi Minisztérium jogi képviselőinek arra, hogy javaslatot tegyenek, mely részek kitakarása mellett tudnának eleget tenni a nyilvánosságra hozatalról szóló döntésnek. A bíró erre egy hetet adott a kormányzati szervnek.

Bruce Reinhart volt az a bíró, aki augusztus 5-én kiadta a házkutatásról szóló végzést, aminek birtokában két nappal később az FBI nyomozói megjelentek a Palm Beach-i ingatlannál.

A házkutatás során a hírek szerint mintegy 20 doboznyi iratot foglaltak le. Az iratok egy részének titkosságát egy hete már feloldotta a washingtoni igazságügyi tárca, amiből az derült ki, hogy hatóság a Donald Trumpnál talált iratok egy részét titkos és szigorúan titkos minősítésűnek tartja. Donald Trump vitatja a dokumentumok minősítését, ahogy mondta, azt – még hivatali ideje alatt – feloldotta. A kongresszus republikánus képviselői a héten sajtótájékoztatón követelték a házkutatáson készült dokumentumok széles körű nyilvánosságát.

(MTI)

A címlapképen Rudy Giuliani, Donald Trump korábbi amerikai elnök személyi ügyvédje az atlantai Fulton Megyei Bíróságra érkezik 2022. augusztus 17-én. Giulianit egy különleges nagyesküdtszék hallgatja meg, amely azt vizsgálja, megpróbálták-e törvénytelen eszközökkel megváltoztatni a 2020-as amerikai elnökválsztás georgiai eredményét Trump és segítői. Forrás: MTI/AP/John Bazemore

Iratkozzon fel hírlevelünkre