Svédország nem akarja tudni, hogy ma is van keresztényüldözés

Svéd

Dick Harrison svéd történész nemrég kritikát írt Jacob Rudenstrand, a Svéd Evangélikus Szövetség helyettes főtitkára The First Right: Freedom of Religion. Freedom from Religion című könyvéről. Az elemzésben egyetértett a cikk szerzőjével: a keresztényüldözés nem kap médiafigyelmet Svédországban, írta az Observatory on Intolerance.

A svéd történész szerint a könyv jól rámutat arra, hogy manapság Svédországban szinte semmilyen médiafigyelmet nem kap a keresztényüldözés – annak ellenére, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Harris szerint a könyv elgondolkodtató, és jó vitaindító lehet.

Harrison úgy látja: a történelem során mindig fontos a függetlenedés az egyháztól, ugyanakkor kiemeli, hogy a modern korban az emberek nem mindig élhetik meg a vallásukat anélkül, hogy negatív megkülönböztetés érné őket. 

Azt írta:

„A mai társadalomban erősen megbélyegző lehet, ha egy politikus nyilvánosan bevallja, hogy nem agnosztikus vagy ateista.”

„A Boko Haram keresztényellenes tevékenysége Nigériában a Római Birodalom legvéresebb időszakát idézi, mégse nagyon számol be róla a svéd média. Mintha elfogadnánk, hogy az ehhez hasonló összetett problémák csak a múltban történtek, és nem foglalkozunk azzal a tagadhatatlan ténnyel, hogy a vallásszabadság hiánya ma is vérfürdőkhöz vezet” – írta Harrison.

(Forrás: Observatory on Intolerance)

Címlapkép: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre