Klasszikusok, jazz és operett slágerek, design, irodalom, film

A Magyar Turisztikai Ügynökség Szent István-napi programajánlója.

Klasszikus és jazz zenei darabok, operett slágerek szólalnak meg a zenekedvelőknek, de lesznek divattal, formatervezéssel, valamint irodalommal és filmmel foglalkozó programok is a Szent István-napi rendezvényeken péntektől vasárnapig Budapesten – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Jazz, komolyzene, operett

A Panorama Classical színpad a Gellért-hegyi Filozófusok kertjében, az Operett Korzó pedig a Pesti Vigadó előtt várja a látogatókat.

A klasszikus zenei programban fellépnek mások mellett a Danubia Zenekar kamaraformációi, a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara és a HM Fúvószenekara, a Modern Art Orchestra és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos hallgatói. A Filozófusok kertjében a koncerteket a látogatók babzsákokról és pokrócokról élvezhetik.

A Vigadó téren a Budapesti Operettszínház művészei legnépszerűbb előadásaikból és musicalslágerekből adnak elő részleteket. A programok között zenés kvízjáték, hangszersimogató és az Erdőfű zenekar táncháza is szerepel.

Az Operett Korzó műsorvezetője Bálint Ádám, Nádasi Veronika és Polyák Lilla lesz. Szombaton a látogatók Dolhai Attilával, Magyarország egyik legismertebb operett- és musicalszínészével is találkozhatnak, aki az idei Szent István-nap művészeti programjainak egyik nagykövete.

Design, irodalom, film

A Divat & Design Fesztivál workshopokkal, előadásokkal, tematikus sétákkal és pop-up üzletekkel várja az érdeklődőket az augusztus 20-ai hétvégén. Míg a Bálnában a hazai designé, addig a Nehru-parton az irodalomé lesz a főszerep: a Művészkertben szerzői esteket, felolvasó színházi előadásokat és koncerteket is szerveznek.

Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából zenés felolvasószínházzal várja az érdeklődőket Ugron Zsolna, Hegedűs Bori, Tempfli Erik és Balla Eszter. A Petőfi200 produkcióban pedig Tasnádi Bence és Mészáros Blanka színművész idézi meg a költő-forradalmár és Szendrey Júlia szerelmét, Zságer Balázs zenei közreműködésével – áll a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Mint írják, a kortárs hazai irodalom egyik legnépszerűbb próza- és forgatókönyvírójának, Bereményi Gézának a szövegei Hrutka Róbert és Für Anikó tolmácsolásában lesznek hallhatók. A közönség mindemellett Háy Jánossal, Kepes Andrással és Tolnai Ottóval is találkozhat a Duna-parton, a koncertek között pedig megtalálható a Szabó Balázs Bandája, valamint fellépnek a Lázár tesók, a Platon Karataev és Ohnody.

Két filmpremier is látható lesz a Művészkertben. A Frici & Aranka című alkotás a 19. század eleji Budapestre repíti vissza a nézőket, a pezsgő fővárosi életet és a virágzó kávéházi kultúrát Karinthy Frigyes és Böhm Aranka szerelmén keresztül idézi meg. A Külön falka című kisjátékfilm, amely elnyerte az idei Magyar Mozgókép Fesztivál fődíját, a börtönviselt apa és kislánya egymásra találását mutatja be. A Művészkert házigazdája Juhász Anna irodalmár lesz – áll a közleményben.

A Bálnában a divaté és a designé lesz a főszerep. Augusztus 20-án és 21-én változatos programokkal várják a látogatókat, akik kézműves foglalkozásokon, fenntarthatósági programokon, valamint figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt. A workshopokon a gyerekek és a felnőttek is megismerkedhetnek a hazai divat- és formatervezőkkel. Az előadásoknak, beszélgetéseknek köszönhetően közvetlenebb kapcsolat, valódi párbeszéd alakulhat ki a szakmában dolgozók és a hazai designipar iránt érdeklődők között – áll a közleményben.

(MTI)

A címlapképen érdeklődők nézik az Operett Korzó előadását az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó többnapos Szent István-napi rendezvénysorozat egyik helyszínén, a Pesti Vigadó előtti Vigadó téren 2021. augusztus 21-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre