Megfenyegették JK Rowlingot, miután nyilvánosan elítélte a Rushdie elleni támadást

Salman Rushdie

JK Rowling brit írónőt, a Harry Potter regények szerzőjét megfenyegették, miután a Twitteren elítélte a Salman Rushdie író elleni támadást – közölte a brit rendőrség, hozzátéve, hogy vizsgálja az ügyet.

A versei miatt Iránban halálos fatvával sújtott Salman Rushdie brit-amerikai írót egy New York-i pódiumbeszélgetésen pénteken támadta meg késsel egy férfi. A 75 éves írót súlyos sérülésekkel szállították kórházba, megműtötték és lélegeztetőgépre kapcsolták, amelyről azóta már le lehetett kapcsolni, mert állapota lehetővé tette.

Támadóját, egy libanoni származású, de amerikai születésű, New Jersey-ben élő 24 éves férfit, bizonyos Hadi Matart elfogták, és gyilkossági kísérletért, illetve súlyos testi sértésért vádat emeltek ellene. A hatóságok Matar közösségi posztolásainak átvizsgálása alapján arra jutottak, hogy szimpatizál a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával.

A Rushdie elleni támadást számosan elítélték a világon, köztük JK Rowling brit írónő is a Twitteren. Ő azt írta: sokkolta a tragédia, de reméli, Rushdie felépül. Erre kapott egyebek között egy olyan reakciót Pakisztánból, miszerint „Ne aggódj, te leszel a következő!”

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Iránban hivatalosan nem reagáltak a Rushdie elleni merényletre, de az állami befolyás alatt álló, konzervatív lapok megdicsérték a támadót. Az eset még vasárnap is téma volt az iráni lapokban, a Dzsavan című ultrakonzervatív napilap azt írta: a merénylet az Egyesült Államok összeesküvése az iszlám világ ellen, „valószínűleg ennek révén akar iszlamofóbiát kelteni a világban”.

A Kajhan című napilap szerint a merénylet sikere az amerikai hírszerzés gyengeségét jelzi, azt, hogy még szigorú biztonsági intézkedésekkel sem tudnak megakadályozni egy ilyet. Ezek után a más bűnözők elleni bosszú sem lesz nehéz amerikai földön – írta a lap, hozzátéve, hogy Donald Trump volt amerikai elnök és Mike Pompeo volt külügyminiszter is fenyegetve érezheti magát, hiszen – az újság szerint – ők ketten Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolásának fő tettesei.

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulatának parancsnoka egy célzott amerikai légicsapásban halt meg Irakban 2020-ban.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a Rushdie elleni merénylet erősen megosztja az iráni társadalmat, a közösségi médiában sokan elítélik, de sokan örülnek is neki.

Salman Rushdie-t levették a lélegeztető gépről

Levették a lélegeztetőgépről, és beszélni tudott a környezetével Salman Rushdie – közölte az indiai születésű brit-amerikai író ügynöke. Rushdie szerzőtársa, Aitish Taseer szombaton este közösségi oldalán írta, hogy barátját levették a lélegeztetőgépről, beszélni, és már viccelődni is tudott. Rushdie ügynöke, Andrew Wylie megerősítette az információt, ugyanakkor közölte, hogy Rushdie állapota továbbra is súlyos. A korábbi hírek szerint a támadó 10-15-ször szúrta meg. Elsősorban a fején és a hasán érték sérülések, károsodott a mája, valamint súlyos kézideg-károsodást is szenvedett, emellett valószínűleg egyik szemét is elveszíti.

(Forrás: MTI)

Megkéselték Salman Rushdie-t

A címlapképen rendőrök őrizetbe veszik a merénylőt, Hadi Matar 24 éves New Jersey-i férfit, miután nyakon és hasba szúrta Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót a Chautauquai Intézetben tartott előadása előtt a New York állambeli városban 2022. augusztus 12-én. Forrás: MTI/AP/Charles Fox/Charles Fox

Iratkozzon fel hírlevelünkre