Házi őrizetben tartja a rendőrség Nicaraguában Rolando Álvarezt

Imanapot és szentségimádást hirdettek Latin-Amerika plébániatemplomaiban augusztus 11-én, az augusztus 7–15. között megrendezett Nemzeti Máriás Kongresszushoz kapcsolódóan. Nicaraguában a kormány erős nyomást gyakorol az Egyházra: eddig hat katolikus rádiót szüntettek meg, a Daniel Ortega elnök rezsimje által célba vett és házi őrizetben tartott Rolando Jozé Álvarez püspök sorsa pedig bizonytalan – számol be róla a vatikáni Rádió.

A püspökök és a papság elleni erőszak, amelyet a nicaraguai kormányhoz köthető fegyveres csoportok hajtanak végre, továbbra is sújtja a helyi katolikus egyházat.

A szókimondó püspököt azután vették házi őrizetbe, miután tiltakozott az ellen, hogy a kormány katolikus rádióállomásokat szüntetett meg az országban.

Bejárta a világot a fotó, amelyen Álvarez püspököt térdelve, kitárt karokkal látni, miközben fegyveres rendőrök csoportja veszi őt körül. Az incidens augusztus 4-én történt, amikor Álvarez püspököt – hat pap és hat világi hívő kíséretében – megakadályozták, hogy szentmisét mutasson be. Ekkor az 55 éves püspök letérdelt a járdán, hogy eucharisztikus áldást adjon, mondván: „Ünnepeljük az Oltáriszentséget az utcán, mert Jézus Krisztus Nicaragua ura.”

Rolando Álvarezt 12 társával együtt bezárták a plébániai otthonába. A szókimondó püspök felhívta a hatóságokat, hogy állítsák le a zaklatást, és kérte, hogy tartsák tiszteletben a vallásszabadságot.

A főpásztort a hatóságok azzal vádolják, hogy állítólag a médiát és a közösségi hálókat felhasználva a lakosság elleni erőszakos cselekedetek végrehajtására és az ország destabilizálására buzdít.

Az Európai Unió szerint ez a rendőrségi fellépés önkényes, és az emberi jogok és a vallásszabadság újabb megsértését jelenti a püspök elleni fellépés. A nicaraguai kormányt azzal vádolják, hogy próbálja elhallgattatni az Egyház képviselőit, körbezárja a templomokat, valamint zaklatja a papság tagjait és a hívőket – tudósít róla a Vatikáni Rádió.

(Forrás: Vatikáni Rádió)

A címlapkép forrása: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre