Elkezdődött a határvadászok képzése

Elkezdődött a határvadászok képzése – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán a police.hu oldalon.

A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók. A rendészeti szakmai ismereteken belül a határvadász-tanulók megismerkednek a szolgálatukhoz szükséges jogszabályokkal és belső normákkal, valamint azokkal az alapelvekkel, amelyeket be kell tartaniuk járőrszolgálatuk során – írták. A gyakorlati képzésen megtanulják az igazoltatás, a személy-, a csomag- és a gépjárműátvizsgálás, valamint a helyszínbiztosítás, illetve a zárás és terepkutatás lépéseit. A jogi ismeretek oktatása során az alapvető emberi jogok, a büntetőjog, a szabálysértési ismeretek és a különböző rendőrségi normák kerülnek fókuszba.

A lövészeti és intézkedéstaktikai képzési egységben az egyes intézkedéstípusoknál alkalmazandó fogásokat tanulják meg a hallgatók, és lőelméleti és lőgyakorlati órákon vesznek részt.

A határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési tanegységben a határrendészeti szolgálati ág feladatrendszerével ismerkednek meg a tanulók. Az ORFK közölte: a szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó háromszázezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik – közölték.

Rétvári Bence: Az embercsempészek egyre többen vannak és egyre agresszívebbek

Rétvári Bence: Az embercsempészek egyre többen vannak és egyre agresszívebbek

(MTI)

A címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre