START helyett STOP

Moszkva bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.

Moszkva hétfőn hivatalosan tájékoztatta Washingtont, hogy valamennyi, az új START-megállapodás hatálya alá tartozó oroszországi katonai helyszín „átmenetileg mentesül” az amerikai ellenőrzés alól – erősítette meg az orosz külügyminisztérium közleménye.

Ide tartoznak a rakétakilövő bázisok, valamint azok a légi és haditengerészeti támaszpontok, ahová korábban nukleáris rakétákat telepítettek.

„Az Oroszországi Föderáció kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni a jelenleg fennálló realitások miatt, amelyek egyoldalú előnyöket nyújtanak az Egyesült Államoknak, és megfosztják Oroszországot attól a jogától, hogy ellenőrzéseket végezzenek amerikai területen”

– mutatott rá az orosz sajtóközlemény.

Az orosz diplomácia különösen az orosz ellenőrök amerikai utazásának akadályait és az amerikai vízumkiadással kapcsolatos nehézségeket emelte ki, amelyeket az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Moszkva ellen bevezetett nyugati büntetőintézkedések okoznak.

„Az amerikai ellenőröknek és repülőgépeik személyzetének nincs hasonló problémájuk” – emelte ki az orosz közlemény, hozzátéve, hogy a fenti problémák rendezését követően Oroszország azonnal visszavonja hétfőn bejelentett döntését.

Az atomfegyverek számát csökkentő és korlátozó új START-megállapodás a telepített robbanófejek számát legfeljebb 1550-ban korlátozta országonként, ami csaknem 30 százalékos csökkenést jelentett a korábbi, 2002-ben meghatározott értékhez képest. A szerződés a rakéták és bombázó-repülőgépek számát 800-ban maximalizálta, ami azonban még mindig elég a Föld sokszoros elpusztításához.

Az új START-szerződést a felek 2021 januárjában öt év időtartamra meghosszabbították 2026-ig.

A szerződés értelmében Moszkvának és Washingtonnak kölcsönösen és évente mintegy húsz ilyen ellenőrzést lenne joga végrehajtani a másik fél területén.

(MTI)

A címlapképen egy orosz Tornado-G rakéta sorozatvetővel tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai frontszakaszon 2022. augusztus 3-án. Videofelvételről készített kép. Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Iratkozzon fel hírlevelünkre