Kövér László: „Nehéz idők következnek”

Szent István legbecsesebb örökségének nevezte a keresztény magyar államot az Országgyűlés elnöke vasárnap a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon.

Kövér László a Szent Király Szövetség – a szentkirály elnevezést tartalmazó települések szervezetének – 25. találkozóján azt mondta: a keresztény magyar állam a mai napig meg tudta tartani az országot hazának.

„Ezeréves tapasztalat, hogy ha az államalapítónk intelme szerint kitartunk, akkor lélekben megmenekülve mindig meg tudjuk őrizni államalkotó képességünket, még akkor is, ha a legmostohább idők vagy a legádázabb ellenségek szakadnak a nyakunkba” – mondta.

Szent István király egyik intelme fiához, Imre herceghez és minden jövendőbeli magyar nemzedékhez szól. A „ha kitartotok, megmentitek lelketeket!” intelem ezer éve megtartja, élteti és oltalmazza a magyarokat a Kárpát-medencében – tette hozzá a házelnök.

Kövér László szerint a világjárványokkal, egy újabb világháború veszélyével és egy világgazdasági válság bajaival terhelt mindennapokban különösen fontos a „ne féljetek!” krisztusi üzenet, hiszen bárhol éljenek is az emberek a nagyvilágban, napjainkban alapos okuk van az aggodalomra.

Szentkirály, 2022. augusztus 7. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Szent Király Szövetség – a szentkirály elnevezést tartalmazó települések szervezetének – 25. találkozóján a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon 2022. augusztus 7-én. Kövér László Szent István legbecsesebb örökségének nevezte a keresztény magyar államot. MTI/Bús Csaba

Az Országgyűlés elnöke szerint „a mai léleksorvasztó időkben, amikor a nyugati világban az embereket el akarják idegeníteni istenüktől, hazájuktól, családjuktól, amikor az embert olyan meghasonulásba akarják kergetni, hogy a végén már azt sem tudja magáról, hogy fiú-e vagy lány, hogy ne tudjon többé különbséget tenni az igaz és a hamis, a jó és a rossz között, ilyen időkben különösen fontos Szent István király öröksége”.

Európa minden államára és minden államalkotó nemzetére „kemény politikai és gazdasági önvédelmi küzdelem vár” – mondta.

Kövér László szerint a tét, hogy „a kevesek magánérdekén alapuló, jellemzően Európán kívüli, globális magánhatalmak önkénye vagy a sokak közérdekét képviselő európai nemzetállamok demokratikus együttműködése fogja-e irányítani az európai emberek életét a 21. században”.

Hangsúlyozta: ebben a küzdelemben „a magyarok meg fogják őrizni a legfőbb szabadságukat, vagyis megőrzik a nemzetét szolgáló és oltalmazó, önrendelkező magyar államot”.

Emlékeztetett arra, hogy „háború tombol a szomszédban”, százhoz közelít a harcoknak áldozatul esett kárpátaljai magyar honfitársak száma.

Úgy fogalmazott: Európa újra találkozik „az elfeledett hadikarácsonyok nyomorával, a kétségbeeséssel és az egzisztenciális kiszolgáltatottság szörnyű érzésével”.

Felforrósodott a Balkán, nincs béke sem Észak-Afrikában, sem a Közel-Keleten, és a Távol-Keletről is aggasztó hírek érkeznek.

„Nem lehetnek kétségeink: nehéz idők következnek” – tette hozzá.

Az ezeréves úton végigtekintve látható, hogy Szent István örökségével felvértezve „meg tudtunk maradni a szálfaroppantó időben is” – mondta a házelnök, kiemelve, ilyen időkben különösen fontosak az országalapítónak „a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz” intelme.

MTI

A címlapképen Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Szent Király Szövetség – a szentkirály elnevezést tartalmazó települések szervezetének – 25. találkozóján a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon 2022. augusztus 7-én. Forrás: MTI/Bús Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre