Kreml: Provokatív lépés volt az amerikai házelnök tajvani látogatása

Semmilyen politikai célt nem szabad és nem is lehet elérni olyan provokatív lépéssel, mint Nancy Pelosi tajvani látogatása - jelentett ki Dmitrij Peszkov.

Ez színtiszta provokáció. Az ilyen lépéseket néven kell neveznünk – mondta.

A szóvivő ugyanakkor óvott attól, hogy bárki hangos és ijesztő szavakat hangoztasson a világháborús veszélyről a látogatás miatt. Hozzátette: nincs napirenden, hogy a tajvani helyzetről egyeztessen Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban Mianmarban azt mondta, a Pelosi-látogatással az Egyesült Államok azt üzeni a világnak, hogy azt csinál, amit akar, mert rá nem vonatkoznak a szabályok. Megjegyezte: nem lát más okot, amely indokolná ezt a lépést, hiszen Washington pontosan tudja, mit jelent Tajvan Pekingnek.

Az amerikai házelnök kedden érkezett Tajvanra, miközben az Egyesült Államok deklaráltan továbbra is magáénak vallja az egy Kína elvet. Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező szigetre.

Nancy Pelosi amerikai házelnök közben szerdai megbeszéléseit követően elutazott Tajvanról, és folytatta ázsiai körútját, amelynek keretében felkeresi Dél-Koreát és Japánt is.

Ma a világ a demokrácia és az autokrácia közötti választással néz szembe – jelentette ki az amerikai házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélése során. – Az Egyesült Államok elkötelezettsége sziklaszilárd a demokrácia megőrzése iránt, itt Tajvanon és bárhol máshol a világban”- szögezte le a demokrata párti politikus.

Peking, amely kínai területként tekint a szigetre, és ellenez mindenfajta személyes találkozót a tajvani vezetők és külföldi politikusok között, több katonai gyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is, és számos, kemény hangú nyilatkozatot adott ki a hatfős amerikai delegáció kedd esti tajpeji megérkezését követően.

Tajvan visszautasította a kedden indított, éleslövészetet is tartalmazó kínai hadgyakorlatot, amely 1995 óta a legnagyobb, Tajvant célzó kínai katonai manőver, amikor Peking nagyszámú rakétát lőtt ki a sziget közelében, hogy hangot adjon nemtetszésének Li Teng-huj akkori tajvani elnök amerikai látogatásával kapcsolatban.

Tajvan nem fog meghátrálni a szándékosan megnövelt katonai fenyegetésekkel szemben – szögezte le Caj tajvani elnök Pelosival folytatott szerdai megbeszélése során.

(MTI)
A képen: Nancy Pelosi – forrás: Facebook.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre