FRISSÍTVE – Új tengeri doktrína lépett életbe Oroszországban

Az orosz flotta megvédi a nemzeti érdekeket az új tengeri doktrína szellemében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a hadiflotta napján megtartott szentpétervári fő haditengerészeti díszszemlén.

„Nyíltan kijelöltük Oroszország nemzeti érdekeinek határait és övezeteit, mind a gazdasági, mind a létfontosságú és stratégiai érdekekét. Ezek mindenekelőtt a sarkvidéki vizeink, a Fekete-, az Ohotszki- és a Bering-tenger, valamint a balti-tengeri és a Kuril-szorosok. Határozottan, minden eszközzel meg fogjuk védeni őket” – mondta.

Az elnök szerint a következő hónapokban leszállítják az orosz fegyveres erőknek a Cirkon hiperszonikus komplexumokat és hogy az Admiral Gorskov fregatt lesz az első, ahol ezeket a „semmilyen akadályt nem ismerő” manőverező robotrepülőgépeket hadrendbe állítják.

Putyin azt hangoztatta, hogy az orosz hadiflotta képes villámgyorsan felelni bárkinek, aki úgy dönt, hogy megsérti Oroszország szuverenitását és szabadságát. Méltatta a haditengerészetet, amely szerinte becsülettel teljesíti stratégiai feladatait az ország határain és a világ tengereinek bármely régiójában.

Az elnök a parádét megelőzően írta alá az orosz haditengerészet új doktrínáját és hajózási szabályzatát jóváhagyó rendeleteket. A 2015. június 17-én jóváhagyott előző doktrína ezzel hatályát vesztette. Az új tengeri doktrína elfogadhatatlannak nevezi a NATO infrastruktúrájának előretörését Oroszország határai felé, valamint azt, hogy a szövetség globális szerepvállalásra törekszik. Az irányelvrendszer szerint Oroszország „diverzifikálni és aktivizálni” fogja tengerészeti tevékenységét a Spitzbergák, a Ferenc József-föld, a Novaja Zemlja szigetcsoporton, valamint a Vrangel-szigeten.

A dokumentum előirányozza az Északi Flotta a harci képességeinek növelését és bázisrendszerének fejlesztését, a határőrizetet is felügyelő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), valamint az orosz nemzeti gárda erőinek és eszközeinek fejlesztését.

Az orosz Északi Flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnem-közi egyesülése, amely az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein lép fel az orosz érdekek érvényesítéséért. Az északi flotta, amely 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státust kapott, az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

A doktrína kimondja, hogy a tengeri nagyhatalom Oroszországi Föderáció nemzeti érdekei az egész világtengerre és a Kaszpi-tengerre is kiterjednek.

Ezek a világóceánon a nemzetbiztonságot fenyegető kihívások és veszélyek, a nemzetközi jog általánosan elismert elvei és normái, Oroszország nemzetközi szerződéseinek, valamint más államok szuverenitásának és nemzeti érdekeinek figyelembe vételével alakulnak.

A dokumentum Oroszországnak a világtengeren érvényesítendő nemzeti érdekeihez sorolja a függetlenség, az állami és területi integritás, az ország szuverenitása, a tengeri nagyhatalmi státusz fenntartása, a tengeri potenciál fejlesztése és a védelmi képességek megerősítése, a hajózás, a halászat és a tudományos kutatás szabadsága, a tengeri csővezetékrendszerek biztonságos üzemeltetése, a környezetbiztonság, a sarkvidéki övezet és az északi tengeri útvonal fejlesztése biztosítását.

„Az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek védelme a világóceánon az egyik legmagasabb állami prioritás” – hangsúlyozza a doktrína.

A nemzeti érdek érvényesítésének területei a világóceánon az új dokumentumban létfontosságú, fontos és egyéb kategóriára oszlanak. Az első csoportba azok a területek kerültek, amelyek „közvetlen kapcsolatban állnak az állam fejlődésével, szuverenitásának és területi integritásának védelmével és a védelem megerősítésével, és kritikus hatással vannak az ország társadalmi-gazdasági fejlődésére”. Ide tartoznak az Oroszországi Föderáció belső tengerei és felségvizei, az ország kizárólagos gazdasági övezete és kontinentális talapzata, az északi-sarkvidéki medence, beleértve az északi tengeri útvonal vizeit, az Ohotszki-tenger vízterülete és a Kaszpi-tenger orosz szektora.

A fontos területek a dokumentum értelmében jelentősen befolyásolják a gazdasági fejlődést, a lakosság anyagi jólétét, Oroszország nemzetbiztonsági helyzetét, valamint az állam stratégiai és regionális biztonságának fenntartását. A doktrína ide sorolta az ország partjaival szomszédos vizeket, beleértve az Azovi- és a Fekete-tengert, a Földközi-tenger keleti részét, a balti-tengeri és a Kuril-szorost, valamint azokat a területeket, amelyeken a világ közlekedési összeköttetései áthaladnak.

„Az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek az óceánokon és tengereken való védelme érdekében az orosz jogrenddel, a nemzetközi szerződéseivel és a nemzetközi jog normáival szigorúan összhangban gyakorolja vitathatatlan jogát a haditengerészeti erők (csapatok) jelenlétére és azok alkalmazására”

– áll doktrínában. A dokumentum rendelkezik a távol-keleti hajóépítési kapacitás fejlesztéséről, beleértve a repülőgép-hordozók építését is.

Az orosz haditengerészet magalakulásának 326. évfordulóján megtartott szentpétervári parádén 47 hajó és 42 repülőgép vett részt.

Szevasztopolban, az orosz Fekete-tengeri Flotta anyakikötőjében lemondták a haditengerészet napi ünnepségeket, miután ukrán dróntámadás érte a flotta főhadiszállását. Ennek következtében öten megsérültek a betört ablakok üvegszilánkjaitól. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ügyben vizsgálatot indított.

A szevasztopoli hatóságok bejelentették a terrorfenyegetettség „sárga” szintjének bevezetését.

(MTI)

A címlapképen Vlagyimir Putyin orosz elnök látható a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én. Forrás: MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev

Iratkozzon fel hírlevelünkre