Kiemelten fontos a NATO-tagállamok közti szolidaritás

A jelenlegi helyzetben kiemelt fontosságú a NATO-tagállamok közti szolidaritás – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

Magyarország és Litvánia egyaránt „testközelből” érzékeli az orosz-ukrán háború súlyosságát, a jelenlegi biztonsági helyzetben pedig kiemelten fontos a NATO tagállamok közötti szolidaritás. Ennek jegyében a Magyar Honvédség Gripenjei már harmadszor látják el ezt a feladatot, amiért a litván védelmi miniszter köszönetet mondott – közölte a honvédelmi miniszter litvániai tárgyalásai után a tárca közleménye szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Avydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszterrel folytatott vilniusi egyeztetéséről elmondta: partnerével egyetértettek abban, hogy a madridi NATO-csúcson történelmi döntések születtek, a keleti szárny megerősítése érdekében folytatni kell mindkét ország haderejének fejlesztését.

A tárgyaláson elhangzott: mindkét országot komoly kihívás elé állítja az erősödő illegális migráció. A határvédelem területét illető tapasztalatok egymással történő megosztása érdekében a honvédelmi miniszter magyarországi látogatásra hívta a litván nemzetvédelmi minisztert.

(MTI)

A címlapképen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a katonák és a hivatásos rendvédelmi dolgozók illetményemeléséről tartott sajtótájékoztatón látható Budapesten, a Hősök terén 2022. július 16-án. Forrás: MTI/Kovács Anikó

Iratkozzon fel hírlevelünkre