Orbán Viktor: A jövőben is minden magyar család kap rezsicsökkentett árú gázt és áramot

A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig - hangsúlyozta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta: a rezsicsökkentett ár ősztől az átlagfogyasztásig minden magyar családnál megmarad és ezzel minden magyar család ezután is spórol a piaci árhoz képest a villanyszámláján és a gázszámláján is.

Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot – hangsúlyozta a kormányfő.

Segítenünk kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázról, ott, ahol erre van lehetőség. Újraindítjuk a Mátrai Erőmű már leállított termelőkapacitásait. A tűzifakivitelt betiltottuk. Meg kell vizsgálni, hogy újra tudjuk-e nyitni a barnakőszén bányáinkat. Az erdőgazdaságoknak pedig előírtuk, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne több tűzifát kitermelni

– mondta Orbán, majd arról is beszélt, elindul az állami kazán- és kályhaprogram, amelynek részleteit Palkovics László miniszter dolgozza ki.

A kormányfő az interjúban arról is szólt, hogy az aszálykárok felmérését követően azt látni, hogy Magyarország élelmiszerrel történő ellátása nincs veszélyben.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az a képessége az aszállyal sújtott magyar mezőgazdaságnak is megvan, hogy tízmillió embert ellásson élelmiszerrel. Sőt lesz export is, de a megszokott méretűnél sokkal kisebb – jelezte a kormányfő. Hozzátette: ez bevételkiesést jelent a magyar gazdaságnak, de a saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben.

A miniszterelnök beszélt a gazdák kárenyhítéséről is. Elmondta, hogy a kárenyhítési alap kimerült, de a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák megsegítésére. Még kell egy jó hét, amíg véglegesítik a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget – mondta Orbán Viktor.

Beszámolt arról is, hogy a kormány további két évvel meghosszabbította a lakásépítések öt százalékra csökkentett áfáját.

Orbán Viktor elmondta: a lakásépítések áfájának átmeneti, 25-ről 5 százalékra csökkentése az év végén kifutott volna. Azt látták, hogy sok ember felgyorsította a lakásépítési szándékait, kapkodni kezdett, hogy beleférjen a mostani szűk határidőbe.

Erre nincs szükség, nem kell kapkodni, mert a kormány létrehozta a gazdasági növekedést megvédeni hivatott kabinetet, amelynek javaslatára biztosítani fogják a következő két évben is az egyébként lassuló lakásépítési piac megtámogatását az ötszázalékos áfával – emelte ki a kormányfő.

Az Európai Unióval kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy október kulcsfontosságú hónap, lehet, mert, ha Brüsszel nem változtat, ősztől háborús gazdasági helyzetre kell számítani. Szerinte az uniónak volt egy stratégiája az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de az teljes mértékben csődöt mondott.

Ukrajna nyugati támogatással sem tudta megállítani Oroszországot, a szankciók nem destabilizálták az orosz gazdaságot, hanem épp megerősítették, ugyanakkor nehéz helyzetbe hozták az európai embereket. Hozzátette, az is tévedés volt, hogy az az Oroszország elleni egységgel el lehet érni a békét. „De a világ nem velünk van, már csak a Nyugat van együtt, nagy tömegei a világnak – Kína, India, az Arab világ, Afrika tekintélyes része – nem áll mellénk” – fogalmazott Orbán Viktor.

(MTI)
A kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre