„Ha még most is játszanék vele, akkor nem játszanék többet” – megszólaltak a The Sims játékosok

Mint azt korábban megírtuk, a The Sims 4 nem sokára több újdonsággal készül a játékosok részére, ilyen például a karakterek szexuális orientációjának beállítása.

Július 28-án újdonságok érkeznek a játékba, többek között a karakterek szexuális irányultságát is szabadon be lehet majd állítani. Egyelőre nembináris karaktereket nem tudnak létrehozni, de a fejlesztők a jövőben ebben is megpróbálják kiterjeszteni az inkluzivitást.

Megkérdeztünk néhány aktív és korábbi felhasználót, mi a véleményük az említett novumról, hiszen korábbi feltételezésünk szerint bizonyára jó néhány gyermek is használja a játékot.

Mátyás (21) szerint „bár a lépés illeszkedik a korszellembe, két szempontból nem tartom helyesnek. Egyrészt a Sims egy generációkon átívelő játék, 8-10 évesek is játsszák – nem véletlen, hogy a sorozat története alatt végig rendkívül óvatosan kezelte a szexualitás kérdését, még a heteroszexualitás is erősen cenzúrázott formában jelenik meg úgy képileg, mind nyelvileg.

Ha a játék fejlesztői nem ítélték elég érettnek a játékosokat a heteroszexualitás teljes valóságával való szembesülésre, akkor a transzneműség megjelenése a játékban teljességgel érthetetlen. Egyértelmű, hogy azt a kiskorút, aki elől a heteroszexuális tartalmakat el kell rejteni, a transzszexualitás megnyilvánulásaitól is védeni kell.

A másik probléma épp a frissítéssel megjeleníteni kívánt transzneműeket érinti: a Simset sokan sokmindenre használják, a játékban a szimulált emberekkel (simekkel) gyakorlatilag bármit meg lehet tenni.

Így a transzneműség játékba való beemelése arra is lehetőséget ad, hogy a játékosok bántalmazzák a transzszexuális simeket

és idejekorán kifejezetten transzfób, homofób viselkedésmintákat valósítsanak vagy tanuljanak meg a játékban.”

Fruzsina (34) régen használta a játékot, úgy véli az online térben bárkik lehetünk, „így ez engem nem zavar kifejezetten” – mondta.

Bandi (24)a megkérdezett kérésére álnevet használtunk — szintén Fruzsina véleményén van, kiemelte: „én nem akarom használni ezt a “featuret”, de biztos van aki igen és a játékgyártóknak jobb, ha a legtöbb igényt ki tudják szolgálni. Viszont, szerintem a játék korhatár besorolását (6 éves korról) emiatt meg lehetne változtatni.

Szerintem manapság (sajnos nem sajnos), annyira megváltozott a világ, 13-14 évesek már simán benne vannak ezekben a témákban, beszélnek róla stb. Szóval emiatt az egy aspektusa miatt szerintem nem kéne magasabbra emelni a korhatárt, — 12 évnél — egy amúgy jó játék miatt.

Nyilván a 6-7 éveseknek teljesen nem ajánlott.

Az utolsó beszélgető társ teljes anonimitást kért, elmondása szerint nem támogatható a The Sims szexuális orientációra vonatkozó újítása, amivel szerinte beállt a sorba a Disney mögé.

„Ha még most is játszanék vele, akkor nem játszanék többet” – mondta a fiatal hölgy.

Címlapkép: EA

Iratkozzon fel hírlevelünkre