Traumatikus élményeikről meséltek Afrékának a nigériai emberrablások túlélői

Afréka Nigéria

Nigériában nap mint nap rabolnak el ártatlan embereket, akik csak a szerencséjükben bízhatnak, hogy – miután mindenüket elvették – élve szabadon engedik őket. Az emberrablások olyan mindennapossá váltak az afrikai országban, hogy már fel sem figyelünk ezekre a hírekre, pedig ezeknek az embereknek életre szóló traumákkal kell megküzdeniük. Dr. Fodor Réka, az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványban egészségügyi missziókat szervez, valamint egészségügyi ismeretterjesztést végez az elmaradott országokban, térségekben és katasztrófa sújtotta területeken. Ebben a munkájában segíti a magyar kormány által létrehozott, az Üldözött Keresztényeket Segítő Programokért Felelős Államtitkársághoz tartozó Hungary Helps Program is.

Legutóbbi videójában Dr. Fodor Réka két tanúságtevővel beszélget, akiket nemrég raboltak el Nigériában, de végül sikerült megmenekülniük. A videó célja, hogy felhívja a figyelmet erre a Nigériában mindennaposnak mondható esetre, hogy a jövőben minél kevesebb embernek kelljen ilyen traumatikus élményt átélnie.

A fiatal lány sebesült barátjával a hátán keresett segítséget az éjszaka közepén, miután szabadon engedték őket

Az első tanúságtevő egy fiatal lány, Vivian Chinemerem akit május 15-én, késő este raboltak el. Egy barátja vitte haza kocsival, amikor egy fegyveres férfiakat szállító autó állította meg őket. A férfiak lövéseket adtak le, mire az egész út kiürült. A lányt és barátját kiszállítottak az autóból, és felszólították őket, hogy feküdjenek le az útra, miközben folyamatosan lőttek a levegőbe. Ezután megverték őket, majd bekötötték a szemüket és visszaszállították őket. Ezután egy erdőhöz hajtottak, ahol hosszas gyaloglás után, valahol az erdő közepén megmondták, hogy üljenek le. A szemük még mindig be volt kötve.

„El sem tudom mondani, mennyire sokkos állapotban voltam” – mondja a lány a videóban. Elraboltak, senki nem tudta hol vagyok. Ha nem mentem volna haza, a családom nem tudta volna, hogy hol keressen. Én is csak egy újabb eltűnt személy lettem volna.”

Kis idő elteltével elkérték tőlük a telefonjukat, pénztárcájukat, irataikat, és a bankszámlákhoz tartozó jelszavakat. Eközben többször megverték őket, hogy lássák, ha nem engedelmeskednek, annak komoly következményei lehetnek.

„Nem vertek meg nagyon. Inkább csak erőt akartak demonstrálni. Bár szereztem egy súlyos sérülést. Megütötték a szememet, ami után napokig nem láttam rendesen.”

Beléptek a bankszámlákra, átutalták maguknak az ott lévő pénzt. Ha valaki nem adta meg rögtön a szükséges adatokat, azzal erőszakoskodni kezdtek. A lány barátjának több bankszámlája is volt, és a stressz hatására rossz pin kódot adott meg az egyik kártyához. A bank letiltotta azt a számlát. Az emberrablók dühükben lábon lőtték a férfit.

„Nem tudtam, mi történik. Csak egy lövést hallottam. Nem láttam semmit, nem tudtam mi van vele, hogy meghalt-e. És arra gondoltam, én lehetek a következő.”

Miután elvették mindenüket, visszaszállították őket a kocsiba és újra elindultak. Útközben arról beszélgettek, hogyan ölik meg őket, és hogyan dobják be a testüket a Niger folyóba.

Végül szabadon engedték őket, egy kihalt területen. A lány egy domboldalon vitte fel a hátán a barátját, hogy segítséget kérjenek, mivel ő nem tudott mozogni.

Este 10-kor rabolták el őket, és reggel 5 óra volt, mire találtak segítséget. A férfit kórházba vitték, később amputálni kellett a lábujjait.

A fiatal lány nem szerzett komoly, maradandó fizikai sérüléseket, de súlyos lelki traumát okozott neki az az éjszaka.

„Először csak aludni akartam, és elfelejteni mindent. Aztán, kis idő elteltével nem tudtam aludni éjszaka. Álmomban is előjöttek az emlékek, és többször is sírva ébredtem fel, majd nem tudtam visszaaludni. Mostanra már egész jól alszom” – mondta Dr. Fodor Rékának.

Gerald Efobi atyát május 20-án este rabolták el

A második tanúságtevő egy katolikus pap, Gerald Efobi atya volt. Őt május 20-án rabolták el, a kora esti órákban. Egy beteglátogatásról tartott hazafelé, amikor négy fegyveres férfi vette körbe az autóját. Őt is elvitték messze a civilizációtól. Az atyának az volt a szerencséje, hogy az emberrablók között konfliktus alakult ki. Kettőjük mindenképp meg akarta ölni, a másik két ember viszont félt megölni Isten szolgáját. Végül, az egyet nem értés eredményeképp szabadon engedték. Tőle is elvették az értékeit, az autóját, a pénztárcáját, a mobilját, és őt is megverték.

A pap arra kérte az embereket, akik megnézik a videót, hogy imádkozzanak értük, és mindenki saját lehetőségeihez mérten segítsen, hogy Nigériában is biztonságban kimehessenek az emberek az utcára.

Fodor Réka megköszönte mindkettőjüknek az erőt és a bátorságot, hogy beszéltek az őket ért traumákról. Szerinte fontos, hogy az emberek lássák és hallják, mi történik Nigériában.

Magyarország is segít

A magyar kormány az Üldözött Keresztényeket Segítő Programokért Felelős Államtitkársághoz tartozó Hungary Helps Program keretében az elmúlt években számos projekttel támogatta a helyi keresztény közösségeket, és ezáltal az ottani lakosságot.

A Hungary Helps projektjeinek célja, hogy segítsen a bajbajutottaknak saját szülőföldjükön boldogulni, ezáltal csökkentve az elvándorlást és az Európára nehezedő migrációs nyomást.

Ezért támogattak, és a továbbiakban is támogatnak a fiatalok számára alapvető oktatási projekteket, mint például a Yola-i Római Katolikus Egyházmegye kezelésében lévő középiskola újjáépítése, valamint olyan oktatási intézmények megóvása, melyek kiemelt célpontjai a terroristáknak. Az oktatás mellett Nigéria több területén hozzájárultak a helyi alapvető egészségügyi ellátások biztosításához. Magyar támogatással valósult meg az Adamawa államban működő maláriaklinika egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztése, vagy a Bishop Timothy Cotter Memorial Hospital felszerelése, beüzemelése. A nigériai Onitsai Főegyházmegye által üzemeltetett kórház részére adományozott elsősegély-autó az állami mentőszolgálat hiányát volt hivatott enyhíteni.

Nem csak Nigéria, de más nyugat-afrikai országok is számíthatnak a magyar segítségre. 2021-ben Beninben, Ghánában és Maliban is indítottak projekteket a nehéz társadalmi helyzetben lévő emberek felzárkóztatására.

Sajnos köztudott, hogy pünkösdvasárnap a nigériai Owo városában több mint ötvenen haltak meg egy templom elleni terrormerényletben. A magyar kormány elítélte a terrortámadást, és a Hungary Helps Programon keresztül 10 millió forint gyorssegélyt küldött a tragédiában érintett katolikus közösség mielőbbi talpra állásához.

A magyar kormány és az Afréka Alapítvány munkája egyaránt arra irányul, hogy felhívja a figyelmet a Nigériában és más országokban üldöztetést szenvedő – többnyire keresztény – emberek helyzetére, és arra kérik a többi országot is, hogy humanitárius munkájukkal támogassák ezen közösségek otthoni boldogulását. Ezzel segítenék őket is, valamint levennék a nyugati világ válláról az egyre növekvő migrációs terhet.

A címlapkép forrása a YouTube.

Iratkozzon fel hírlevelünkre