Kövekkel dobálták a keresztények ablakait, miután megnyitottak egy templomot Egyiptomban

Több keresztény otthonát is megtámadták, miután az állam is elismerte egy kopt keresztény templom működését a múlt hónapban Egyiptomban. A keresztények ablakait kövekkel dobálták, megrongálták az autóikat és több helyen gyújtogattak – írja a Persecution.org

Június 23-án dühös muszlimokból álló tömeg támadta meg több keresztény otthonát egy egyiptomi faluban. Az iszlám vallás néhány elkötelezett hívét az bosszantotta fel, hogy az állam hivatalosan elismerte és jóváhagyta a faluban található Mihály Arkangyal-templom működését.

A házak ablakait kövekkel dobálták be, megrongálták a környéken parkoló autókat, és amerre jártak, gyújtogattak.

A szóban forgó templom még 2003-ban épült, a helyi közösség azóta várt az állam jóváhagyására. A szélsőségesek egy több száz éves iratra, az Omár-paktumra hivatkozva lázadnak a kormány döntése ellen. A dokumentum valamikor a Krisztus utáni 11. század körül születhetett, és kimondja, hogy az arabok által meghódított területeken nem építenek új templomokat, zárdákat, illetve nem is újítják fel a már meglévőket.

A támadást követően a helyi rendőrség járőröket küldött a környékre, mivel az imámok folyamatosan erőszakos lázadásra buzdítják a muszlimokat, és a támadások vélhetően megsokszorozódnak a jövőben.

Ez a jelenség sajnos nem újdonság az egyiptomi társadalomban: amint a keresztények megnyitnak egy templomot, a helyi muszlimok lázadni kezdenek, és sokszor elérik, hogy a hatóságok végül bezárassák az intézményeket.

A címlapképen egy korábbi összetűzés látható. Kép forrása: Copts United

Iratkozzon fel hírlevelünkre