A Jobbik ma nem jutna be a Parlamentbe

A Nézőpont Intézet júliusban is megmérte a pártokhoz köthető országos listák támogatottságát. A reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a Fidesz-KDNP társadalmi támogatottsága továbbra is töretlen. A Jobbik ma nem jutna be a Parlamentbe.

54 százalékon állnak a kormánypártok

A Nézőpont Intézet jelzi: A Fidesz-KDNP mögött áll a magyar választók abszolút többsége (54 százalék), amely nem jelent változást a júniusi állapothoz (55 százalék) képest. Ez a stabil társadalmi támogatottság a választás óta tartott több időközi választás eredményeiben is tükröződött.

Az áprilisi választáson szerzett egyértelmű felhatalmazás és az azóta is töretlen támogatottság biztosítja a kormány cselekvőképességét a háborús infláció és az energia-veszélyhelyzet jelenlegi nehézségei között is.

Mindössze négy ellenzéki párt éri el éppen a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt

A kutatásból kiderül, hogy jelenleg mindössze négy ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) éri el éppen a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A baloldali összefogás jelenlegi parlamenti pártjai közül közül a DK, illetve a parlamenti újonc Momentum jutna be. Mindazonáltal sem az egyedüli stabil vezetésű Gyurcsány-párt, sem pedig a nemrégiben elnököt és frakcióvezetőt váltó Momentum nem tudott lendületet venni a választás óta. A Kétfarkú Kutya Párt , valamint a Jobbik kárára bejutó Mi Hazánk továbbra is szinten tartja a bejutáshoz szükséges támogatottságát.

Leváltanák az ellenzéket

Ha most tartanák az országgyűlési választásokat, akkor az ellenzéki pártok közül nem jutna be önállóan a Jobbik (4 százalék), az LMP (1 százalék), az MSZP (1 százalék) és a Párbeszéd (1 százalék) sem a parlamentbe. A számok azt mutatják, hogy továbbra is érzékelhető az ellenzékváltó hangulat.

Forrás: Nézőpont Intézet

Címlapkép: Szennyes Krisztián/vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre