Többtucat halottja van a Szudán déli részén kitört etnikai összecsapásoknak

Szudán

Legalább 65 halálos áldozata van a Szudán déli részén kitört etnikai alapú összecsapásoknak helyi idő szerint vasárnap megjelent sajtóhírek szerint.

Az al-Sudani című angol nyelvű lap egészségügyi forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a Kék Nílus államban a múlt héten kitört összecsapásoknak 192 sebesültje is van, és mintegy 120 család elmenekült a térségből.

Dzsamal Nasszer esz-Szajed, az állami egészségügyi hivatal vezetője azt mondta, az áldozatokot többségét – zömében fiatal férfiakat – lelőtték vagy leszúrták.

Az összecsapások miatt az ország biztonsági tanácsa vasárnap rendkívüli ülést tartott, és vizsgálóbizottságot hozott létre, valamint felszólította az állam hatóságait, tegyenek meg mindent a rend helyreállítása, illetve az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Az összecsapások a hausza és a berti etnikumú törzsek között törtek ki, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió magukat megnevezni nem kívánó hausza forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a konfliktus egy földvita során robbant ki.

(MTI)

A címlapképen Kartúm az októberi hatalomátvételt követő katonai diktatúra ellen tüntetők és a biztonsági erők összecsapása a szudáni fővárosban, Kartúmban 2022. január 9-én. Forrás: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre