Magyar orvosi diplomákat adtak át Berlinben

Összesen 187 orvos- és fogorvostan hallgatót avattak idén doktorrá a Semmelweis Egyetem német nyelvű képzésének keretében. Közölük ötvenketten a hamburgi Asklepios Campus (ACH) végzősei voltak, akik július 15-én a berlini magyar nagykövetségen vehették át diplomájukat.

A Semmelweis kihelyezett tagozatát, az Asklepios Campus Hamburg-ot (ACH) 2008-ban alapították. Az egyetem német nyelven tanuló hallgatói az elméleti képzést többségében Budapesten végzik, majd a harmadik évtől Hamburgban, az ACH-n folytatják tanulmányaikat. Az intézmény végzősei pénteken kapták meg a budapesti orvostudományi egyetem német nyelvű képzésének oklevelét.

A rendezvény meghívottjait Györkös Péter nagykövet köszöntötte, aki szólt arról, hogy több éve a berlini magyar nagykövetség adhat otthont az avatási ünnepségnek, gratulált a végzősöknek és kiemelte: azok a német fiatalok ismerik meg Magyarország valódi arcát, történelmét, hagyományait, akik diákéveik egy részét hazánkban töltik, köztük az ACH képzés keretében végzett német orvostanhallgatók is, akik ezáltal Magyarország nagyköveteivé válnak.

A július 15-i, doktoravató ünnepségen a diplomákat Merkely Béla, a Semmelweis rektora és Kellermayer Miklós, az egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja adta át a hallgatóknak. A rendkívüli szenátusi ülésen részt vett Alpár Alán, a Semmelweis nemzetközi rektorhelyettese, valamint a hamburgi kampusz részéről Nele Geßler dékánhelyettes is.

Merkely Béla, a Semmelweis rektora a diplomaosztó ünnepségen elhangzott beszédében emlékeztette a hallgatókat arra, hogy a Semmelweis Egyetemen a legjobb hallgatókat fogadják, ami a minőségi oktatás garanciája is egyben.

Egyetemünk négy évvel ezelőtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az évtized végére a Semmelweis Egyetem bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye, valamint Európa öt legjobb orvos- és egészségtudományi egyeteme közé. Ez egy ambiciózus terv, melynek megvalósulásához hozzájárul az Asklepios Campus Hamburg és a Semmelweis Egyetem 13 éve fennálló sikeres együttműködése is – emelte ki a rektor.

Merkely Béla arra biztatta a frissen avatott doktorokat, hogy mindig legyenek nyitottak, soha ne veszítsék el a kíváncsiságukat, ne feledjék a Magyarországon és az országról szerzett ismereteiket és hivatásuk gyakorlása közben mindig tartsák szem előtt, hogy esküjükhöz méltó módon az emberek gyógyulását szolgálják.

Az ünnepségen Pro Universitate érdemrendet vehetett át Christoph Jermann, aki 2013. és 2022. között vezette a hamburgi campust.

A Semmelweis Egyetem idén összesen 509 orvos és fogorvostan-hallgatót vett fel eddig a német nyelvű képzéseire.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre