Az anglikán egyház elöljárója nem tudja meghatározni a nő fogalmát

anglikán nő

Az anglikán egyház nem tudja pontosan definiálni a nő fogalmát, arra hivatkozva, hogy manapság már különös körültekintéssel kell ezt a szót meghatározni.

„Nem létezik egy hivatalos definíció (a nő szóra), ami azt mutatja, hogy egészen eddig az ilyenfajta meghatározások evidensnek tűntek, ahogy a házasságkötési liturgiában is láthatjuk” – mondta Robert Innes püspök a július 8-12-e között megtartott Általános Szinóduson.

A püspök Adam Kendry, az egyház döntéshozó testületének világi tagjának válaszolt, aki a következő kérdést tette fel:

„Hogyan határozza meg az anglikán egyház a nőt?”

A püspök később beszélt az egyház Szeretetben és Hitben Élni (Living in Love and Faith) nevű projektjéről is, amelynek célja feltárni a házasságok gender identitásból adódó sokrétűségét. Szerinte az egyháznak fokozott figyelmet kell arra fordítania, hogy megtalálja miben egyformák és miben különböznek az emberek.

Szerinte ez a projekt segíteni fog meghatározni, merre haladjon tovább az anglikán egyház az identitás, a szexualitás, a kapcsolatok és a házasság kérdéseivel kapcsolatban.

Az anglikán egyház az utóbbi években megosztottá vált a szexualitással és az erkölcsiséggel kapcsolatos kérdésekben. A püspök legutóbbi megnyilvánulása pedig olaj volt a tűzre. Többen felháborodtak azon, hogy az egyház egy ilyen alapvető és egyszerű kérdésben nem mer állást foglalni.

Calvin Robinson, brit politikai szakértő és újságíró szerint „a nő definíciója nem egy összetett, erkölcsi probléma”, mondta. „Ez egy tudományos és bibliai igazság. Hogyan bízhatunk meg valakiben, aki egy ilyen alapvető tényről sem tudja kimondani az igazat?”

Az anglikán egyház több, a transzneműséget elfogadó és bátorító intézkedést vezetett be az utóbbi években. Az egyház iránymutatásai szerint a keresztség „természetes liturgiai keret, hogy elismerjék és megünnepeljék [a transznemű személy] identitását Krisztusban és Isten iránta való szeretetét”. Sőt, arra biztatják a papokat, hogy fogadják el és használják azt a nevet és azt a személyes névmást (angolban hímnem, nőnem, vagy semleges nem), amelyet a transznemű egyén saját maga választ”.

Az anglikán egyház megkeresztelkedett tagjainak különleges, személyre szabott szertartásokat kell kínálni, hogy „liturgikusan is elismerjék az egyén nemváltoztatását” – olvasható az irányelvek között, ahogy azt is egyértelművé teszik: „támogatják a transznemű emberek feltétlen megerősítését”, és ünnepélyes keretek között kell elismerni új identitásukat, írja a Catholic News Agency.

Kép forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre