Kormányinfó: Magyarország energia-veszélyhelyzetet hirdet

A téli energia biztosítása és a rezsicsökkentés fenntartása érdekében a magyar kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a háború, valamint az Európai Unió által bevezetett szankciók következtében folyamatosan emelkednek az energiaárak. Ezért a kormány 7 pontból álló energia-vészhelyzeti tervet hirdet.

A hét pontból álló intézkedési terv a következő:
1. Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeli a hazai gázkitermelést
2. a kormány felhatralmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be
3. a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tüzifákra, egyetlen kivétel a bértárolás
4. a kormány jelentősen fokozza a lignitkitermelést
5. a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani
6. a biztonságos áramellátás fenntartására a kormány döntött arról, hogy a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi
7. a szankciók következtében komoly kockázatot jelent, lesz-e elég energia télre, ezért minden olyan szereplővel és a magyar emberekkel is össze kell fogni, ezért azt kérik, hogy aki teheti, mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat, ezért a kormány arról döntött: a csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar fogyasztású háztartás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, annak a piaci árat kell megfizetnie. Ez augusztusban lép érvénybe.

A szóvivő hozzátette, az átlag ma Magyarországon elektromos áramból: 210 kWh/hó, azaz 2532 kWh/év, földgázból pedig földgázból: 144 köbméter/hó azaz 1529 köbméter/év. E számok alapján a háztartások mintegy háromnegyedét nem érinti a változás, ők ugyanis ez alatt fogyasztanak.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy jelenleg az ország gázraktárai 44 százalékban telítettek, ami az ország negyedéves gázellátására elegendő. A kormány célja a raktárak minél nagyobb mértékű feltöltése.
Újságírói kérdésre, hogy van-e terve a kabinetnek arra az esetre, ha egyáltalán nem érkezik az országba gáz, Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormánynak minden eshetőségre létezik vészforgatókönyve, így szükség esetén van egy lekapcsolási sorrend, de hangsúlyozta, jelenleg folyamatos hazánk ellátása és nincs semmilyen ok a riogatásra, pillanatnyilag jók a kilátások. 

A benzinárstopot október 1-ig hosszabbította meg a kormány – tette hozzá.

A Kormányinfón Németh Szilárd rezsivédelmi kormánybiztos elmondta, a kormány azért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést továbbra is fenn tudják tartani. Úgy fogalmazott, a jelenlegi helyzetben egyszerűen nem fér bele az, hogy mindenki korlátlanul a csökkentett árakat fizesse. A politikus kiemelte, megmarad a nagycsaládosok kedvezménye is, így a jövőben egy háromgyermekes család esetében ez 2329 köbméter lesz, amely további minden egyes gyermek esetén 300-300 köbméterrel emelkedik. Németh Szilárd hozzátette, rezsicsökkentés nélkül egy átlagfogyasztónál 7500 forint helyett 53 000 forint lenne a villanyszámla, a gázszámla pedig 15 800  helyett 131 ezer forint.

A kép forrása: MTI/Kovács Tamás

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre