Huszonegy évi börtönre ítélte a bíróság a George Floydot halálát okozó rendőrt

A szövetségi bíróság huszonegy évi börtönre ítélte az afroamerikai George Floyd halálát okozó Derek Chauvin rendőrt a férfi polgári és emberi jogainak megsértéséért.

A 46 éves Derek Chauvin Minneapolisban 2020. május 25-én, rendőrségi intézkedés során kilenc percig térdelt a megbilincselt, levegőért kapkodó George Floyd nyakán és hátán. Az erről készült felvétel az Egyesült Államokban tiltakozó hullámot váltott ki, és felszínre hozta a rasszizmus, a rendőrségi erőszak és a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját.

Később derült ki, hogy az egyik boltban hamis pénzzel fizető férfi szívbetegségben és Covid-19 betegségben szenvedett, és szervezetében rengeteg kábítószer volt.

A minneapolisi tagállami esküdtszék 2021. április 20-án bűnösnek találta az egykori rendőrt George Floyd meggyilkolásának vádjában, június 25-én pedig 22 és fél év börtönre ítélték, de fellebbezett az ítélet ellen.

A szövetségi bírósági vádpontok között szerepelt, hogy a rendőr megsértette a negyvenes éveiben járó fekete férfi polgári jogait, amikor a nyakán és hátán térdelt, miközben Floyd meg volt bilincselve és nem tanúsított ellenállást, illetve megsértette emberi jogait is, amikor nem nyújtott neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

A csütörtöki szövetségi ítélet végleges, mivel vádalku alapján született. A büntetés a másik ítélettel együtt tölthető le – közölte Paul Magnuson, Saint Paul minnesotai város bírája, aki szerint az előzetesben töltött hét hónap levonható a büntetésből.

(MTI)

A címlapképen az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt Derek Chauvin korábbi rendőrtiszt elleni ítéletnek örülnek emberek Minneapolisban 2021. április 20-án. Forrás: MTI/EPA/Craig Lassig

Iratkozzon fel hírlevelünkre