Több mint harmincan meghaltak két támadásban Burkina Fasóban

Legkevesebb 34-en életüket vesztették két egymástól független támadásban a hétvégén Burkina Fasóban. Az egyik eset szombaton, Namissiguima megyében, a másik vasárnapról hétfőre virradóan Bourasso megyében történt.

A civilek ellen indított támadások sorozata szombaton kezdődött az ország északi részén található Namissiguima megyében. Helyi források szerint „a támadásban 12-en vesztették életüket, közülük három önkéntes honvéd (helyi nevükön VDP)” – írja a France24. A forrás azt is megerősítette, hogy a támadás másnapján, vasárnap rengeteg lakó kényszerült elhagyni otthonát.

A hétfőre virradó éjszaka az észak-nyugati Bourasso megye vidéki lakosságára támadtak fegyveresek. A régió kormányzója, Babo Pierre Bassinga közleményében azt írta:

„Az első felmérések alapján 22 halottja van a támadásnak, többen megsérültek és anyagi károk is keletkeztek”.

„A fegyveresek már délután 5 órakor megjelentek. Körbementek a faluban és többször a levegőbe lőttek. Később, éjszaka visszajöttek és válogatás nélkül lőni kezdtek a civil lakosságra” – nyilatkozta egy szemtanú a vasárnapi támadásról.

Burkina Faso 2015 óta erőszakos terrorcselekmények helyszíne. A lakosságra a legnagyobb veszélyt a fegyveres dzsihadista terrorszervezetek, az Al-Kaida vagy az Iszlám Állam jelentik. Ezek a csoportok 2015 óta több ezer halálesetért és közel 2 millió ember elvándorlásáért felelősek.

A címlapkép forrása: Wikimedia Commons / Martin Grandjean

Iratkozzon fel hírlevelünkre