Igazi megúszós muffin, amihez még bögre sem kell
A kavarós süti a gyerekesek megmentője. Rövid idő alatt elkészül, és még a kicsik segítségét sem sínyli meg. Ez a recept ráadásul olyan instant, hogy még mérőedényt sem kell elővenni hozzá, mert a mérőeszköz egy pohár. Remekül variálható attól függően, mi van éppen otthon, mégis mindenki szeretni fogja, beleértve a válogatós aprónépet.
Még mindig meg tud lepni, hogy milyen nagy sikert aratok a világ legegyszerűbb kavarós sütijével. A hosszú évek óta alkalmazott recept, amelynek eredete már a feledés homályába vész, számtalanszor segített ki ha hirtelen édességre vágytunk. Meg sem tudnám számolni, hányszor készítettem el az időközben felcseperedett gyermekeimmel ezt a pofonegyszerű de mégis ízletes és szaftos piskótát, s még mindig zsebelek be érte bókot tőlük, vagy olyanoktól, akik eddig nem kóstolták.
A recept nekem már fejből megy, a hozzávalókat pedig szemrebbenés nélkül variálom attól függően, hogy mi van éppen a hűtönkben. Ami biztosan kell hozzá, az néhány műanyag poharas joghurt (vagy éppen tejföl/mascarpone/vajkrém), és jól áll neki némi gyümölcs, illetve csokoládé is. De semmi sem kötelező, és minden lehetséges! Egyszer még a liszt egy részét is helyettesítettem kókuszreszelékkel, de azért arra vigyázzunk, hogy ha zsírosabb összetevőket használunk, tegyünk hozzá kevesebb olajat!
Az alaprecept:
2 doboz joghurt, ami lehet natúr, de akár gyümölcsös ízesítésű is. (A kiszerelését tekintve én a 1,5 dl-es változatot használom, de mivel a pohár lesz a mérőeszközünk, akár nagyobbal is dolgozhatunk. Ekkor érdemes megemelni a tojások számát.)
2 db tojás egészben
1 csomag vaníliás cukor
0,5 csomag sütőpor
1 pohár olaj
2 pohár cukor (ezt nyugodtan lefelezhetjük, ha nem vagyunk édesszájúak, én 1 pohárral teszek csak bele, és azt is eritrittel szoktam kipótolni, hogy kevesebb legyen benne a szénhidrát)
3 pohár liszt (itt is érdemes variálni, hogy egészségesebb végeredményt kapjunk: mehet 1 pohár teljes kiőrlésű mellé 2 pohár fehérliszt, de a fele-fele arány is jól áll még ennek a tésztának)
30-40 dkg gyümölcs (elsősorban meggy, de a barack és a bogyós gyümölcsök is nagyon finommá teszik, sőt, a konzerv ananász is nagyon ízletes benne)
50 g csokoládé apróra törve (opcionális)
Először a joghurtot szoktam kikeverni a cukorral és a tojásokkal, utána mehet bele az olaj. Ezt követően a sütőporral elkevert lisztet rakom bele, végül pedig a gyümölcsöket és a csokit keverem hozzá. Sűrű, de még keverhető massza lesz belőle, amit kanállal lehet a muffinformákba adagolni. Ha nincs muffinformánk, akkor egy sima tepsiben is süthetjük (ekkor kicsit hosszabb idő alatt készül el).
Sütési idő: 200 fokon 22-23 perc, tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük a tésztát!
Jó étvágyat!