Ellenzéket váltana a magyarok többsége

Márki-Zay

Az ellenzéki szavazók csaknem egyharmada nem tud pártot választani - írja a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásának eredményei alapján.

A Nézőpont Intézet ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív közvélemény-kutatását idézik, amely szerint

egy most vasárnap tartott választáson a Fidesz-KDNP-nek 55 százalékos támogatottsága lenne, az ellenzéki pártok közül azonban mindössze három jutna be a parlamentbe.

A baloldalon legerősebb Demokratikus Koalíció 6 százalékkal, a megújuló centrális erőtér jobb oldalán elhelyezkedő Mi Hazánk szintén 6 százalékkal, illetve a parlamenten kívüli Kétfarkú Kutya Párt öt százalékkal zárna.

A Jobbik és a Momentum jelenleg 4-4 százalékra, míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a szavazatok 1-1 százalékára számíthatna, messzire kerülve az önálló parlamentbe jutás lehetőségétől.

Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a felmérés alapján a magyar választók 12 százaléka bár kritikus a kormányfő munkájával szemben, mégsem tud olyan ellenzéki pártot megnevezni, amelyre leadná szavazatát.

Az elemzők ellenzékváltó hangulatot feltételeznek, amelyet azzal támasztanak alá, hogy az ellenzéki szavazók közel egyharmada vélelmezhetően kiábrándult a baloldali pártokból.

A lap emlékeztet arra, hogy múlt vasárnap országszerte időközi önkormányzati választásokat tartottak, és a jelöltállító helyek döntő többségében a kormánypárti jelöltek győztek.

Rámutatnak: a Nézőpont Intézet kutatása alátámasztja, hogy míg a kormánypártok stabilan tartják magas népszerűségüket, az ellenzéknek nemcsak a szavazatszerzéssel, hanem a szavazatmegtartással is komoly gondjai akadnak.

(MTI)

A címlapképen az ellenzéki összefogás jelöltjei láthatók az október 23-i megemlékezésen. Balról jobbra: Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Fekete-Győr András. Forrás: Dobrev Klára Facebook oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre