Boros Imre: Fizetett ellenség az Európai Unió

Az Európai Unió Magyarország fizetett ellensége, legalábbis a bizottság vezetői így viselkednek – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre közgazdász, hangsúlyozva, hogy hazánk minden évben hozzájárul a brüsszeli költségvetéshez, jövőre például 604 milliárd forinttal.

Boros Imre a lap keddi számában megjelent cikk szerint leszögezte:

„A helyreállítási alap pénzei járnak hazánknak, hiszen a járvány hatásainak tompítását szolgáló megoldás azért jöhetett létre, mert ahhoz Magyarország is támogatását adta”.

Nekünk eredetileg erre nem lett volna szükségünk. A magyar kormány azonban szolidáris volt a rosszabb helyzetbe kerülő déli államokkal – jegyezte meg. A lap felidézte: nemrégiben Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte, hogy a kormány tárgyal a helyreállítási alapról az Európai Bizottsággal. Bízik továbbá az egyezség létrejöttében. A másik kérdésben pedig, amely a hétéves EU-s költségvetés összegeiről szól, július végére zárulhatnak le a tárgyalások. Boros Imre szerint a magyar gazdaság már nincs olyan kiszolgáltatott helyzetben, mint 2010 előtt volt, így a függősége is kisebb az uniós forrásoktól. Ezzel együtt jelentős segítséget jelentenek ezek az összegek.

„Ez nem adomány, nem ajándék, hanem olyan pénz, ami jár hazánknak is, mert annak megtermelésében a magyar emberek is jelentős szerepet játszottak”

– mondta.

A közgazdász beszélt a globális minimumadó hátteréről is, és leszögezte: az Orbán-kormány helyesen teszi, hogy annak kivetéséhez nem járul hozzá.

(MTI)

Címlapkép: Wikipedia.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre