Többen meghaltak a robbantásokban egy kabuli szikh templomnál

Kabul

Több robbanás történt, majd tűzharc bontakozott ki fegyveres támadók és a tálib biztonsági erők között egy szikh templomnál Kabulban szombat reggel, az incidensben legkevesebb két ember meghalt, hét másik megsebesült - közölték a helyi hatóságok.

Az afgán belügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint egy robbanószerrel megrakott járművet akartak a levegőbe röpíteni, de az autó még azelőtt felrobbant, hogy elérte volna célpontját.

A belügyminisztérium szóvivője, Abdul Nafi Takorn később kiadott közleménye szerint fegyveresek a templomba behatolva kézigránáttal támadtak az imahely őrére. A szikh közösség egyik tagja meghalt, hét másik megsebesült. Egy tálib fegyveres is meghalt.

A szóvivő szerint a támadás után néhány perccel egy robbanószerrel megrakott gépjármű robbant fel a templom közelében, a detonációnak nem volt áldozata.

Hálid Zadran, a kabuli rendőrfőnök szóvivője szerint a rendőrségi akció több óra után ért véget, miután végeztek az utolsó támadóval. A szóvivő azt nem közölte, hogy a támadásban hányan vettek részt.

A támadás után tűz keletkezett. A közösségi médiában közzétett felvételek szerint sűrű fekete füst gomolygott a helyszín felett, és lövéseket lehetett hallani

Egyelőre nem világos, mely csoport állhatott a merénylet hátterében.

Az utóbbi hónapokban számos támadást hajtottak végre militáns csoportok Afganisztánban, némelyik elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

A szikh vallásnak mintegy kétszáz fős apró kis közössége van csak jelen a túlnyomórészt muszlim többségű Afganisztánban. A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele előtt nagyjából 300 szikh család élt az országban, közülük aztán a hatalomváltás után sokan külföldre mentek. Más vallási kisebbségekhez hasonlóan a szikh közösség is volt már erőszakos támadás célpontja Afganisztánban: 2020 márciusában egy másik kabuli templomuknál hajtott végre merényletet az Iszlám Állam, akkor 25 embert öltek meg.

Pénteken az észak-afganisztáni Kunduzban történt robbanás egy mecsetnél, akkor a hatóságok szerint egy ember halt meg és ketten sebesültek meg.

Az indiai külügyminisztérium a szombat reggeli robbantásra reagálva aggodalmát fejezte ki, és jelezte, hogy figyelemmel követik a fejleményeket, és várják a további részleteket az ügyről.

Határozottan elítélte a támadást a pakisztáni külügyminisztérium is. A tárca közleménye szerint “Pakisztán elítéli a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását”. Iszlámábád szolidaritását fejezte ki az afgán néppel és támogatja az afgán hatóságoknak a terrorizmus elleni harcra és népe védelmének biztosítására irányuló minden erőfeszítését.

(MTI)

A címlapképen tálib fegyveresek egy kabuli szikh templomnál elkövetett robbantás helyszínén 2022. június 18-án. Több robbanás történt, majd tűzharc bontakozott ki fegyveres támadók és a tálib biztonsági erõk között egy szikh templomnál, az incidensben legkevesebb két ember életét vesztette, hét másik megsebesült. Forrás: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre