A VÁLASZTÓKNAK JOGUK VAN MEGISMERNI MATKOVICH ILONA EDDIG REJTEGETETT CÉGELTÜNTETÉSÉNEK MÚLTJÁT

Amióta Matkovich Ilona vezette városban oly szépen beindultak a váci vállalkozások (lásd például Hangyavár építkezések és a Lujza és Koriander – a polgármester családtagjaihoz köthető cégek), érdemesnek látszik felelevenítenünk, hogy miképpen dőltek be sorra még a váci közéleti pozíciója megszerzése előtt a Matkovich vezette üzletek. Egy interjúban elmondta, hogy cégvezetőként tekint a városvezetésre is, úgyhogy érdemes újra áttekintenünk Matkovich Ilona cégvezetői múltját a bedőlt és bedöntött vállalkozásai történetén keresztül.

A 2019 óta lendületbe jött váci vállalkozások, Hangyavár építkezések és a Lujza és Koriander – a polgármester családtagjaihoz köthető cégek. Akik hallották a 60 éves korában polgármesterré választott politikust az életéről mesélni, azok legtöbbször csak a sikeres tényfeltáró baloldali újságíró történetével találkozhattak. A nyilvánosság előtt viszont szinte sosem beszélt arról, hogy négy cégben is viselt tulajdonosként vagy ügyvezető igazgatóként tisztséget, valamint arról sem, hogy korábbi érdekeltségei közül három később az adósságok és fizetésképtelenség miatt a felszámolás sorsára jutott.

Azt, hogy Matkovich a volt üzletei érdekeltségeit miért rejtegeti, s miért titkolja a váci választópolgárok előtt, egyelőre nem tudhatjuk.

Viszont lapunk olvasóinak, valamint a választóknak joguk van megismerni e rejtegetett múltat, még akkor is, ha a polgármester legszívesebben megvezetné még a saját szimpatizánsait is.
MONTANA Bt. Üzletasszonyként első cégét 1995-ben alapította édesanyja és Lelkes István tulajdonostársaként Montana Cipő Kereskedelmi Betéti Társaság néven. A céget 7 éven keresztül vezette ügyvezetőként, majd eltűnt a cég a süllyesztőben, illetve ahogy akkoriban mondták egy cégtemetőben.

ECLIPSO Kft.

Második cégét az első mellé 2000-ben vásárolta. A vásárláskor alig egy éves friss cég, az Eclipso Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság főtevékenysége épületépítési projektek szervezése volt. A múlt idő használata azonban már itt is indokolt, hiszen Matkovich 12 hosszú éven keresztül, 2012-ig vállalt szerepet benne tulajdonosként. Ezt követően a cég Lelkes Istvánra maradt, ő eljuttatta a céget a 2015-ben kezdődő felszámolásig, de ma már ennek is bottal ütheti a nyomát az adóhatóság.

HANGYAVÁR Kft.

Azonban ezzel a két céggel nem érte be a tényfeltáró üzletasszony, ugyanis 2006-ban partnereivel Lelkes Istvánnal és Pajor Tiborral egy újabb céget alapított Hangyavár Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven elsősorban ingatlan-beruházásra és ingatlaneladásra. A cégben az üzletasszony-polgármester közvetlenül 2011-ig tartotta fenn az érdekeltségét.

MÉDIAKAPU Kft.

A Hangyavár Kft. azonban 2009-ben egy fiókcéget is alapított Médiakapu Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven. Ennek a negyedik cégnek is üzleti ügyekben jártas vezetőre volt szüksége, nem érheti már meglepetésként az olvasót, hogy 2011-től 2013-ig a cég ügyvezetői tisztségét Matkovich Ilona üzletasszony látta el.

AZ ADÓELKERÜLÉS NYILVÁNVALÓ SZÁNDÉKÁVAL FANTOMIZÁLT MONTANA Bt. TOVÁBBI SORSA

A céget Matkovichtól és társától D. Viorel és P. Gheroghe vette a nevére. Lapunk megtalálta az utóbbi lakóhelyét, a Bukaresttől mintegy 60 km-re északra fekvő Ploiești iparvárosában. Minden szónál többet mond, ha az alábbi képen megmutatjuk azt a romházat, ahol a Matkovichék tartozásokkal terhelt cégét átvevő, román állampolgárságú új tulajdonos élt:

A szúrágta deszkakerítés, a málló vakolatú, omladozó falak, a könnyű lemeztető, a rozsdás kapu, a keresztül-kasul kötött légvezetékek ideális helyet biztosítanak egy eltüntetendő cég utolsó tulajdonosának. – Forrás: Google

Nem meglepő módon, miután a Ploiești, Strada Fragilor 9. szám alatti bódé lakója társával átvette Matkovichtól és párjától a céget, elérhetetlenné vált, s a cég a tartozásokkal együtt gyorsan felszámolás alá került, majd végleg megszűnt.

Figyelemre méltó tény, hogy amikor Matkovich és párja egy zalai ügyvéd közreműködésével megszabadult a cégtől, szándékosan rögzítették, hogy a cégnek kívülállók felé tartozásai vannak. Ezzel beismerték, hogy úgy került a ploiești lakoshoz a cég, hogy annak tartozásait nem rendezték. A lapunkhoz eljutott okiratban szerepel, hogy minden adósságával együtt átkerült a cég a fantomizálódó új tulajdonosokhoz.

MATKOVICH VALÓJÁBAN EGY FEKETE ÖVES ROMÁN CÉGELTÜNTETŐ NEVÉRE ÍRATTA AZ ADÓSSÁGOKBAN ÚSZÓ MONTANA-T

A cégtemetőben elsüllyesztett Montana Bt.-t átvevő román személyről, D. Viorel-ről kiderült, hogy igazi sötét alakja a magyar cégnyilvántartásnak, méghozzá olyannyira, hogy az akár a polgármesterre nézve is felettébb kínos, büntetőjogi szempontból is értékelhető lehet.

Ez a fekete öves cégeltüntető fél éven belül – 2002. március 19-e és 2002. augusztus 29-e – között nem kevesebb, mint kilenc cégben tűnt fel tulajdonosként.

Matkovich Ilona július 4-én írta alá a papírt, amivel a polgármester nevéről D. Viorel nevére került a cég. Lássanak csodát a D. Viorel nevére vett mind a kilenc cég hamarosan úgy szűnt meg, hogy adósságok miatt felszámolták vagy teljesen elérhetetlenné váltak. A cégek úgy tűntek el a magyar adóhatóságok, köztük a váci önkormányzat szeme elől, mint szürke szamár a ködben.

FELMERÜLT: LEGYEN-E TESTVÉRVÁROSUNK PLOIEȘTI?

2019 ősze óta egy olyan emberre bízták a választók ezt a várost, aki feltehetően az adózás elkerülése miatt még a saját cégét is képes volt tönkretenni. Ezért ma jogosan merülhet fel minden váciban a kérdés, hogy morálisan és vezetői alkalmasság tekintetében vajon jó döntést hozott-e a város, amikor Matkovich Ilonának adott e város vezetésére bizalmat? Ezért nem kicsiny szarkazmussal kérdezzük, hogy vajon nem érkezett-e el annak az ideje, hogy Ploiești testvérvárosa legyen Vácnak?

'Fel a tetejéhez' gomb